Betoging in Turijn op zondag 13 februari tegen Berlusconi en discriminatie van vrouwen (foto: Mariana Duarte)
Nieuws, Europa, Samenleving, Arbeidsmarkt, Italië, Vrouwenbeweging, Silvio Berlusconi, Se non ora quando, Turijn, Mariana Duarte, Seksschandalen, Discriminatie vrouwen, Man-vrouwverhoudingen, Piazza Vittorio Veneto, Paars protest, Unione Donne in Italia (UDI), Genderkloof, Pina Nuzzo -

Een miljoen tégen Berlusconi: Als het nu niet gebeurt, wanneer dan?

De betogingen die zondag naar schatting een miljoen Italiaanse vrouwen op de been hebben gebracht, waren niet zozeer tegen de seksschandalen rond premier Silvio Berlusconi gericht. Ze lieten zien dat Italiaanse vrouwen steeds minder aanvaarden dat ze niet dezelfde rechten hebben. "In Italië worden de echte vrouwen, en hun problemen gecensureerd. Verslag van onze reporter ter plaatse.

maandag 14 februari 2011 17:00
Spread the love

Het protest was een onderdeel van een veel ruimer protest van vrouwenbewegingen die de discriminatie van vrouwen in Italië wilden aanklagen. In Napels, Milaan, Rome, Palermo en Bari kwamen tienduizenden mensen op straat, maar ook in het buitenland waren er betogingen in onder meer New York, Parijs, Barcelona, Frankfurt en Tokyo.

De grootste betoging vond plaats in de Piëmontese hoofdstad Turijn. Meer dan 100.000 mensen, vooral vrouwen, eisten niet alleen het ontslag van Berlusconi vanwege de recente seksschandalen waarin de premier betrokken is, maar ook ‘waardigheid’ voor de Italiaanse vrouwen.

“Op zondag 13 februari werd in honderden Italiaanse steden door een miljoen mensen betoogd tegen premier Silvio Berlusconi, die in steeds nauwere schoentjes komt door de niet aflatende stroom van schandalen. Onder de gemeenschappelijke slogan ‘Als het nu niet gebeurt, wanneer dan?’ trokken de demonstranten, mannen en vrouwen, door de centrale lanen van Turijn naar het Piazza Vittorio Veneto, een van de grootste pleinen van Europa.

De organisatoren van de mars benadrukten dat “de grenzen van de waardigheid ver overschreden zijn”. “Als de hoogste gezagsdragers van het land straffeloos een scheefgetrokken beeld van de man-vrouwverhoudingen kunnen ophangen, hoeft het niet te verbazen dat de rest van de samenleving er ook zo begint over te denken.”

“Dit schaamteloos gedrag en deze systematische discriminatie van vrouwen beïnvloeden onze levenswijze en cultuur. Het geeft een legitimatie aan zij die de waardigheid van vrouwen met de voeten treden tot op de hoogste regionen van de samenleving.”

Zoals bij eerdere anti-Berlusconi-betogingen kleurde ook zondag Italië weer paars. Is paars de kleur van de revolutie?

Mariana Duarte

(vertaling uit het Engels: Jan Van Criekinge)

take down
the paywall
steun ons nu!