Woede op Tahrir na toespraak Moebarak (foto Aljazeera)
Verslag, Nieuws, Afrika, Egypte -

Egypte zal ontploffen

"Egypt will explode. Army must save the country now", was de Twitter-reactie van Mohamed ElBaradei na de speech van Moebarak. Moebarak zet geen stap opzij en secondant Suleiman dreigt ermee de duistere krachten op het volk los te laten. De betogers reageerden woedend.

vrijdag 11 februari 2011 00:40
Spread the love

Met honderdduizenden zijn de Egyptenaren donderdagavond de straat op getrokken om feest te vieren bij het aanhoren van de afscheidstoespraak van Moebarak. Na weken van protest, duizenden gewonden en wellicht honderden doden blijven de president en het regime zich echter vastklampen aan de macht. 

Moebarak was nog niet uitgesproken of de woede brak uit op het Tahrirplein in Caïro, in Alexandrië en vele andere Egyptische steden. In Alexandria trokken de betogers onmiddellijk naar een legerbasis om te vragen dat het leger kant zou kiezen. In Sinaï zijn er gevechten uitgebroken en vielen betogers veiligheidstroepen aan. In Caïro vertrokken er vanop het Tahrirplein betogingen richting staatstelevisie en het presidentiële paleis. Er zijn meldingen van soldaten die hun uniform letterlijk aan de boom hangen en de betogers vervoegen.

Op Al Jazeera kan je de gebeurtenissen volgen van minuut tot minuut: aljazeera.net

Op de Amerikaanse website democracynow.org vind je dagelijks zeer degelijke verslagen van de gebeurtenissen in Egypte.

Op Twitter en Facebook word je overstelpt door berichten van Egyptenaren die er hun verhaal vertellen of woede uiten. Op Twitter kan je de acties en betogingen volgen zoals ze zich afspelen, van straat tot straat, van minuut tot minuut.

Ook enkele Amerikaanse journalisten zijn interessant om te volgen: http://twitter.com/#!/NickKristof van The New York Times bijvoorbeeld.

Wij hier bij DeWereldMorgen.be hebben het geld noch de middelen om de gebeurtenissen op de voet te volgen. We trachten echter wel degelijke analyses en achtergrondinformatie aan te reiken.
Volgende artikels willen we nog even in herinnering brengen:

Omar Suleiman: bondgenoot van Amerika en Israël
door Jens Vancaeneghem

Over Jasmijn- en andere revoluties
door Lucas Catherine

In opstand tegen de Farao
door Brecht De Smet

Een volledig overzicht van onze berichtgeving over Egypte vind je hier: www.DeWereldMorgen.be/tags/Egypte

Niemand durft te voorspellen wat er nu te gebeuren staat. Veel analyses zijn al achterhaald nog voor ze werden uitgesproken of neergeschreven.

Het Witte Huis bleef opvallend stil en het is niet langer duidelijk welke kaart de VS trekken. De CIA bevestigde het bericht dat Moebarak zou aftreden. Was dat omdat ze geen greep meer hebben op het Egyptische regime of was dat bewuste desinformatie, dat zal de komende dagen wellicht duidelijk worden. Ondertussen zijn er geruchten over Amerikaanse troepen die klaar zouden staan om de controle over het Suez-kanaal over te nemen. Obama liet dan weer weten dat “het nog niet duidelijk is of de aangekondigde overgang onmiddelijk, betekenisvol en voldoende is”.

Volgens de enen ligt de sleutel bij het Witte Huis, anderen zien hem zitten in de broekzak van het Egyptische leger en nog anderen denken dat het regime zelf over die sleutel beschikt.

Het is vooral duidelijk dat het Egyptische volk nog lang niet zijn laatste woord gesproken heeft.  Vrijdag wordt alweer een belangrijke dag.

Vanop Tahrir kregen we deze tweet door:
Sandmonkey
People are leaving in big groups chanting “tomorrow tomorrow” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!