Nieuws, Wereld -

Egypte triomfeert

Na achttien dagen van ongeziene betogingen is het onmogelijke en misschien onvermijdelijke dan toch gebeurd: Hosni Moebarak treedt af. De macht wordt overgedragen aan het leger.

vrijdag 11 februari 2011 17:30
Spread the love

De reacties op Moebaraks vorige speech waren woede. Vicepresident Suleiman veranderde dat in dertig seconden, die wellicht geschiedenis worden. De macht wordt overgedragen aan de legerhoofden, die alle componenten van dat leger besturen.

Feit is dat de betogers op het Tahrirplein er enkel maar meer in gingen geloven, zelfs na de teleurstellende speech van Moebarak donderdagavond. Mona Seif, aan het televisiegebouw in Caïro zei “er zijn steeds meer mensen hier, intussen al enkele duizenden. We geloven er nog steeds in. Er is geen enkele manier waarop zijn aftreden vermeden kan worden.”

De Egyptenaren hebben dus het onmogelijke gedaan: hun stem is gehoord. De weg naar de toekomst is geplaveid. Hoe die er zal uitzien, is nog maar de vraag. Gaan we naar een Moebarak-regime zonder Moebarak? Volgens Seif niet. “De mensen willen gehoord worden. Het enige wat we willen is, na een transitieperiode, een democratische regering. Als dat niet gebeurt, zal het volk weer op straat komen. We hebben het één keer gedaan. We zullen het opnieuw doen.”

De sfeer op het Tahrirplein is intussen pure triomf. Mensen staan te juichen op de overvolle pleinen. De aankondiging kwam net na het avondgebed. Of het daarmee te maken had, kunnen we niet zeggen, maar één ding is zeker: vandaag feest het Egyptische volk.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!