Nieuws, Afrika, Politiek, België, Marokko -

Belgische Marokkaan Ali Aarrass gemarteld in Marokko

Ali Aarrass, een Belgische Marokkaan die in december 2010 door Spanje werd uitgeleverd aan Marokko, wordt er zwaar gemarteld. Aarrass, die verdacht wordt van terroristische activiteiten, was zelfs niet meer in staat om te getuigen op zijn eigen proces.

vrijdag 11 februari 2011 13:15
Spread the love

Ali Aarrass woonde in een Spaanse enclave in Marokko, tot hij zijn moeder in België wou bezoeken. Daarvoor had hij de Marokkaanse nationaliteit nodig, die hij ook kreeg. Hij reisde onmiddellijk door naar België, waar hij 28 jaar woonde en zijn legerdienst deed. Toen hij nadien in Spanje verbleef, werd hij beschuldigd van terrorisme. Twee commissies bogen zich over de zaak-Aarrass en bevonden hem onschuldig.

Dat was echter buiten Marokko gerekend, die enkel op basis van getuigenissen van een – eveneens gefolterde – Belliraj, een verzoek tot uitlevering naar Spanje zond. Het is algemeen bekend dat Marokko in terrorismezaken foltertechnieken gebruikt bij ondervragingen. Daarom kwam er ook sterk protest van Aarrass’ advocaten. Van de Belgische regering of diplomatie kwam er volstrekt geen reactie.

Enkele maanden later berichtten de advocaten van Aarrass dat hun cliënt gemarteld werd. Hij kreeg elektrische schokken op de genitalen, werd langer dan toegelaten vastgehouden in een isoleercel en kreeg chemische vloeistoffen ingespoten. Opnieuw rijst de vraag of Belgische burgers met een dubbele nationaliteit ‘tweederangsburgers’ zijn.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!