17.02 nationale feest- & rouwdag
Verslag, Nieuws, Politiek, België, Brussel, Gent, Manifestaties, Belgische politieke toestand, Volksfeest, Regeringsvorming, Studentenprotest, Shame, Koning Albert, Nationale rouw, 17 februari, Vlaggenprotocol, Surrealisme -

17.02 nationale feest- & rouwdag

Op 17 februari 2011 wordt België wereldrecordhouder regeringsvorming. Voor de enen een dag om te feesten, anderen roepen op tot een frietrevolutie en aan de gemeentehuizen en koninklijke paleizen zullen de vlaggen halfstok hangen.

vrijdag 11 februari 2011 18:25
Spread the love

Frietrevolutie

“Er is al zoveel gebeurd sinds januari. Er was de Shame-betoging, er waren de kunstenaars in de KVS en er waren lokaal ook al wel acties en evenementen”, zegt Jouwe Vanhoutteghem.

“Wij wilden de dynamiek die was ontstaan een verlengstuk geven en ook inhoudelijk voort uitdiepen.”

“De Shame-betoging kreeg nogal wat opmerkingen omdat ze inhoudsloos zou zijn geweest. Wie er bij was, weet natuurlijk beter, maar met de Frietrevolutie willen we toch wel een duidelijkere en explicietere boodschap de wereld insturen.”

“We voeren dan ook actie voor volgende eisen:

  • de instelling van een federale kieskring;
  • Brussel als laboratorium van de samenleving van morgen;
  • de verdediging van een nationale sociale zekerheid.”

Jouwe Vanhoutteghem legt het dan wel allemaal bloedserieus uit, de acties hebben wel iets van het typische Belgisch surrealistische sfeertje.
In Gent gaan ze met meer dan 100 uit de kleren, en daar zullen wellicht ook een aantal BV’s bij zijn.

In Antwerpen palmen ze de Groenplaats in met een spetterend feest met DJ’s en gastoptredens. Ook in Leuven, Luik, Louvain-la-Neuve kan je deelnemen aan feestelijke acties. Opvallend is ook dat op veel plaatsen de acties worden ondersteund door studentenraden en koepels.

Viering wereldrecordhouder regeringsvormen

“Het volksfeest wordt een feest voor iedereen die dezelfde trots deelt: linksdragend, rechtshandig, pro-Vlaams, pro-Belgisch, bloemschikker, carnivoor of van eender welke politieke overtuiging. We zijn van mening dat geen enkele speler een individuele prijs verdient. Het is een collectieve prestatie van alle politici dat er 249 dagen later nog geen regering is. Het behalen van dit wereldrecord verdient eenieders lof.” Zo luidt de Facebook-melding van de organisatoren die nog even anoniem wensen te blijven.

Dat lijkt al wat meer op het vermeende gebrek aan inhoud van de Shame-betoging, het gaat er wellicht nog iets onder. Net zoals op de Shame-betoging zullen het de aanwezigen zijn die het gebeuren inhoud gaan geven, op het podium en in het publiek. Al zal het vooral een leutige Gentse bedoening worden die niet voor niets plaatsvindt op Sint-Jacobs, het hart van de Gentse Feesten.

De programma’s van de Frietrevolutie en de wereldrecordviering liggen nog niet volledig vast. Je kan best eens een kijkje gaan nemen op de websites die we onderaan dit artikel meegeven.

In Gent kan je rustig van de ene happening naar de andere gaan. Eerst lekker streaken voor een federale kieskring om daarna het wereldrecord te gaan vieren op Sint-Jacobs.

Dag van nationale rouw

Wie op één van deze acties met een Belgische vlag wil zwaaien, moet deze keer wel rekening houden met de voorschriften uit het Belgische vlaggenprotocol. Op 17 februari mag je immers niet met Belgische vlaggen zwaaien, de vlaggen moeten die dag halfstok hangen. We herdenken immers de overleden leden van de koninklijke familie. Op 17 februari 1934 viel koning Albert I, de opa van de huidige koning Albert II, in de buurt van Namen van een rots, vandaar. 

Toen we dit voorlegden aan de organisatoren van de feestelijke evenementen viel er een pijnlijke stilte. Ze waren er helemaal niet van op de hoogte dat 17 februari hoe dan ook een ‘dag van nationale rouw’ is.

De geschiedenis leert ons echter dat op dergelijke evenementen velen het niet kunnen laten om met vlaggen te zwaaien. We geven u daarom graag bijgevoegd het vlaggenprotocol mee.

Om een vlag hafstok te zien hangen, kan u terecht bij uw lokaal gemeentehuis.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!