Nochtans is die wetenschappelijke kennis weldegelijk voorhanden. Bij het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (INBO) bestudeert wildbioloog Koen Van Den Berge al 15 jaar de vos. Zijn conclusies zijn duidelijk. In Vlaanderen leven zo’n 13.500 vossen, die elk over een territorium van een vierkante kilometer beschikken. Vergeleken met onze buurlanden is dat een lage dichtheid. In Nederland leven in sommige gebieden 5 tot 7 vossen per vierkante kilometer.
De vos staat aan de top van de voedselpiramide en kent een systeem van ‘sociale regulatie’. Dit betekent dat de vossenpopulatie over de jaren heen vrij constant blijft. Eigenlijk heeft de vos enkel van de mens iets te vrezen: voor een deel door de jacht, maar vooral door het autoverkeer, dat een nog groter aantal slachtoffers maakt onder de vossenpopulatie.
Spreekverbod voor wetenschappers
De uitzending van Panorama maakte pijnlijk duidelijk dat de minister liever doof blijft voor de bevindingen die haar eigen wetenschappers haar aanreiken. Toen in oktober vorig jaar op mijn vraag in het Vlaams Parlement een hoorzitting over de vos in Vlaanderen werd georganiseerd, was ook de heer Van Den Berge uitgenodigd. Hij mocht echter niet komen. Ook al claimt de minister dat ze nooit een spreekverbod heeft uitgevaardigd, Panorama toonde duidelijk aan dat ze toch liever niet heeft dat de vossenspecialist van het INBO zijn wetenschappelijke bevindingen buitenshuis gaat toelichten. Niet alleen het Vlaams Parlement ving bot toen het Koen Van Den Berge wilde uitnodigen. De vossendeskundige mocht evenmin naar een debat van Vogelbescherming Vlaanderen. Ook diverse journalisten slaagden er niet in de man te strikken voor een interview. Panorama kreeg hem wel voor de camera, maar, dixit de programmamakers, “enkel onder zeer strikte voorwaarden.”
Welke belangen?
Het lijkt erop dat de CD&V met haar vossenjacht-standpunt alleen staat binnen de Vlaamse regering. In Panorama stelden zowel SP-A als N-VA dat ze “kwaad waren” over de manier waarop minister-president Peeters en zijn partijgenote Schauvliege het Jachtvoorwaardenbesluit er eind 2010 doordrukten. Dit zelfs zonder de bevindingen van de parlementaire commissie af te wachten.
Blijkbaar weegt de jagerslobby voor Joke Schauvliege en Kris Peeters zwaarder dan het wetenschappelijk onderzoek van het INBO. De versoepeling van de vossenjacht was niet nodig: de oude wetgeving voorzag in voldoende instrumenten om de vossenpopulatie te beheren. De gewijzigde regelgeving is niet alleen een slechte zaak voor de vossen in Vlaanderen, ook de gewone burger wordt er niet beter van. Jacht in de buurt van woningen, komt de veiligheid van de mensen immers niet ten goede.
Tenslotte wil ik in het Vlaams parlement minister Schauvliege interpelleren over de redenen waarom aan Vlaamse ambtenaren een spreekverbod is opgelegd. De belangen van de jagers zijn voor ons ondergeschikt aan het ecologische belang van de vos.
Dirk Peeters
Vlaams parlementslid Groen!