Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Samenleving, WSF, WSFDakar -

Afrika en crisis centraal op Wereld Sociaal Forum

Het Wereld Sociaal Forum (WSF) is zondag van start gegaan met een optocht van tienduizenden mensen door de straten van Dakar. "De opstanden in Egypte en Tunesië zijn tekenen van verandering", speechte de Boliviaanse president Evo Morales die de deelnemers een hart onder de riem kwam steken.

maandag 7 februari 2011 19:50
Spread the love

Tijdens de optocht werden onder meer spandoeken meegedragen tegen de aankoop van Afrikaanse landbouwgrond door buitenlandse investeerders, Europese en Amerikaanse landbouwsubsidies en de strenge migratiewetgeving in veel rijke landen. Dat zijn enkele van de thema’s waarop de Afrikaanse organisatoren de nadruk leggen.

De Boliviaanse president Morales, die ook mee opstapte, legde een verband met de opstanden in Tunesië en Egypte. “Er moet een groter bewustzijn en meer mobilisatie komen om een einde te maken aan het kapitalisme en indringers, neokolonialisten en imperialisten weg te krijgen. Ik steun de volksopstanden in Tunesië en Egypte, het zijn tekenen van verandering.”

Lula

Morales vindt dat meer presidenten van ontwikkelingslanden het WSF zouden moeten bezoeken. Maar de regering van het gastland liet verstek gaan – het was enkel de burgemeester van Dakar die de deelnemers begroette. Het is nog niet duidelijk of president Abdoulaye Wade zal deelnemen aan een discussie op het forum. Wade, die sinds 2000 aan de macht is en niet ongecontesteerd is, zou zich in het buitenland bevinden. Een bekende gast die wel zijn opwachting maakt, is de voormalige Braziliaanse president, Luiz Inácio Lula da Silva.

‘Een andere wereld is mogelijk’ is het motto van het WSF sinds de eerste editie in 2001. “Dit forum moet ertoe bijdragen de wereld te veranderen” zegt de Senegalese historicus Boubacar Diop Buuba, een docent van de Cheikh Anta Diop-universiteit. “Het is een kans voor alle mensen die gemarginaliseerde bevolkingsgroepen in de wereld vertegenwoordigen om met elkaar te overleggen.”

Het WSF definieert zichzelf als een open ontmoetingsruimte voor iedereen die “gekant is tegen het neoliberalisme en een wereld gedomineerd door het kapitaal of vormen van imperialisme.” De internationale crisis, die de feilbaarheid van de economische recepten aantoonde die decennialang opgeld maakten in rijke en arme landen, is dan ook een belangrijk thema tijdens de tientallen seminars, workshops en paneldiscussies. Het WSF zocht altijd al naar alternatieven voor het kapitalisme, en de crisis maakt dat er ook buiten het forum met meer aandacht naar dergelijke alternatieven wordt gekeken. De deelnemers zoeken overigens oplossingen die meteen ook een antwoord bieden op de klimaatverandering en achteruitgang van het milieu, andere uitdagingen waarbij de internationale gemeenschap dringend om antwoorden verlegen zit.

Budgetproblemen

Er worden ongeveer 50.000 deelnemers verwacht op de zesdaagse bijeenkomst. De dure vluchten van Latijns-Amerika en Azië naar Senegal maken dat er weinig andersglobalisten uit die regio’s aanwezig zijn. De organisatoren in Dakar moeten bovendien werken met amper één derde hun aanvankelijk vooropgestelde budget, en dat geeft aanleiding tot de nodige problemen. Zo is er geen simultane vertaling bij veel van de discussies en seminars.

Een en ander versterkt de positie van een fractie van Braziliaanse actievoerders die voorstellen dat het WSF een allianties zou aangaan met progressieve regeringen, zodat toekomstige bijeenkomsten over middelen kunnen beschikken en daardoor ook meer impact kunnen hebben. De voorbije edities in Brazilië en Venezuela kregen al behoorlijk wat steun van de plaatselijke autoriteiten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!