Primavera Sound Festival: adembenemend programma
Nieuws, Europa, Cultuur, Cultuur, Muziek, Primavera Sound, Barcelona, Coachella Festival -

Primavera Sound Festival: adembenemend programma

Een paar weken terug berichtten we nog over het prestigieuze Coachella Festival in het verre Californië. Belgische acts zijn er 2manydjs en zowaar het Scalakoor. Geen Belgische namen op de affiche van Primavera Sound Festival in Barcelona, maar wel een programma om duimen en vingers bij af te likken.

vrijdag 4 februari 2011 18:45
Spread the love

Primavera Sound Festival vindt eind mei plaats in de Catalaanse hoofdstad en programmeert vooral namen uit de onafhankelijke muziekindustrie. Daar zitten relatief grote bands en artiesten tussen zoals PJ Harvey of Grinderman, maar het gros van de meer dan 100 namen zijn ofwel opkomende acts die nog ontdekt moeten worden, ofwel rariteiten die je slechts zelden te zien krijgt.

Het is een combinatie van al deze factoren die zorgt voor zo’n absurd goede affiche. Beginnen opsommen heeft geen zin. Primavera werkt niet met een hiërarchie onder de namen.

De persconferentie waarop een groot stuk van het programma werd voorgesteld en de editie van 2011 werd toegelicht, duurde langer dan een uur en bij elk aspect en elke naam op de affiche werd even uitleg gegeven. Het is typerend voor de filosofie van het festival.

Mooie setting

Zo zijn er liefst acht podia, waaronder een ATP en een Pitchfork-stage. Onafhankelijke curatoren, dus. Dat is op zich al mooi, maar er is nog veel meer: het festival zélf duurt drie dagen en gaat door op een modern en gigantisch groot complex met uitzicht op zee.

Het Forum van Culturen vond daar in 2004 plaats. Op dat complex bevindt zich ook een auditorium, en je kan natuurlijk al raden dat ook deze zaal als bühne fungeert.

De dag voor en de dag erna vinden in een park aan de andere kant van Barcelona nog andere optredens plaats, terwijl er in de hele week doorheen de stad gratis concertjes gehouden worden in parken, metrostations, enzovoort.

Primavera Sound is in die zin dan ook het ultieme stadsfestival, die de hele lokale scene onderdompelt én ook voorstelt aan de rest van de wereld. De miljoenenstad ademt dus het hele festival. En omgekeerd.

Hoge lat

Met een capaciteit van 40.000 per dag mag Primavera gerust als het belangrijkste zuiver alternatief festival ter wereld beschouwd worden. Dour bijvoorbeeld is dan wel net iets groter, maar weet niet zoveel unieke namen op de affiche te zetten en heeft ook geen schrik voor de befaamde package deals en andere commerciële vormen van festivalprogrammatie. 

Primavera Sound is dus iets voor puristen. Met name indieliefhebbers komen goed aan hun trekken, maar de variatie in stijlen is niet min. Het kruim van de dubstep wordt er geserveerd, met bijvoorbeeld Darkstar, Kode9 en diezelfde Kode9 in de rol van Burial. Voorts staat dé belofte voor 2011, James Blake ook mooi op de affiche te blinken, naast onder meer Interpol, Explosions in the Sky, Mogwai, Ariel Pink’s Haunted Graffiti, John Cale; Sufjan Stevens, Low,…

Namen als John Cale, Mercury Rev en Echo & The Bunnymen komen trouwens exclusief één van hun albums integraal spelen! Oh, en hebben we de komst van Einstürzende Neubauten al vermeld? Of Glenn Branca, misschien wel dé grondlegger van de noise? 

Laten we het voorlopig hierbij houden. De volledige programmatie bekijk je immers best enkel met wat keukenpapier bij de hand om de resultaten van overdadige likkebaarderij te kunnen opruimen.

En wie niet kan gaan, hoeft niet meteen te treuren: het programma van Primavera Sound geeft ook een idee van wat we in de loop van 2011 nog binnen onze landsgrenzen mogen verwachten. Alleen niet allemaal op enkele dagen tijd, natuurlijk.

Dilemma’s

Alsof de namen op zich niet genoeg waren, krijg je bij veel artiesten en groepen twee keer waar voor je geld. Zo staat Sufjan Stevens na zijn regulier optreden nog eens exclusief in het auditorium. Daar kan je ook heen met een gewoon ticket, maar het is meestal lang wachten geblazen.

Maar zweten wordt het vooral wanneer het tijdsschema bekend zal zijn. Dan moeten altijd harde keuzes gemaakt worden, en met zo’n programma kan het niet anders, of veel bezoekers zullen tot op het laatste moment twijfelen. Maar luxeproblemen mogen de pret natuurlijk niet bederven.

En pret, dat mag je als bezoeker ongetwijfeld ook verwachten. Kaarten kosten nu ondertussen 160 euro (servicekosten inbegrepen), maar blijven in prijs stijgen. Wie er in het najaar al bij was, betaalde slechts 110 euro, de prijs van het Dour Festival. Niet slecht natuurlijk, maar er is wel geen camping.

Je maakt er dus best meteen een citytrip van, en rekenen op een echt festivalgevoel hoef je ook niet te doen. Het gaat in de eerste plaats om uitstekende, en vaak uitzonderlijke optredens in een prachtige setting en in een context waarin vernieuwing, hipheid en het alternatieve centraal staan.

Kortom: wie het kruim van de alternatieve scène vandaag live wil mee maken, legt best wat geld aan de kant en zakt vanaf 25 mei af naar het mooie Barcelona.

Goedkoper dan Coachella is het alleszins wel. En als het verblijf niet te kostelijk is, zal het zelfs niet veel duurder uitkomen dan Werchter, durven we wedden.

Primavera Sound Festival 2011 vindt tussen 25 en 29 mei plaats in Parc del Forum en Poble Espanyol plaats in Barcelona. 

take down
the paywall
steun ons nu!