Maleisië wil internetmedia aan banden leggen
Nieuws, Wereld -

Maleisië wil internetmedia aan banden leggen

KUALA LUMPUR -- Een plan van de Maleisische regering om online media beter te controleren, heeft tot brede protesten geleid onder journalisten en parlementariërs. Ze zien er een teken in dat de heersende partij zich voorbereidt op cruciale verkiezingen.

vrijdag 4 februari 2011 16:03
Spread the love

Het plan, dat midden januari werd voorgesteld, wil strikte wetten opleggen aan online nieuwsmedia omwille van de “nationale veiligheid.”

“Dit plan is de laatste nagel in de doodskist van de persvrijheid”, zegt Steven Gan, oprichter van de populaire online krant Malaysiakini. “Het kleine beetje vrijheid van meningsuiting dat de Maleisiërs de voorbije zestien jaar kenden, zal voorbij zijn. De regels worden veranderd uit politieke wanhoop.”

In tegenstelling tot de grote media in Maleisië hebben de internetkranten veel geloofwaardigheid gewonnen door hun snelle en accurate berichtgeving. De traditionele media geven hun berichtgeving vaak een optimistische toets en steunen de visie van de overheid. Online kranten daarentegen berichten ongebonden over de politieke ontwikkelingen in het land dat verscheurd is door ras en religie, en sparen de kritiek niet.

Ze kunnen dat onder meer dankzij een vijftien jaar oude garantie van de overheid om het internet niet te censureren. Die garantie was er gekomen om de buitenlandse investeringen in de technologiesector aan te moedigen.

Draconisch

Volgens het nieuwe plan zouden de internetmedia onder dezelfde strenge richtlijnen vallen als de traditionele media, officieel om laster, opruiing en vooral “antinationale berichtgeving” aan banden te leggen. De online berichtgeving zou “de vrede en harmonie” verstoren van de multi-etnische samenleving in het land.

De wetgeving voor de traditionele media is draconisch: berichtgeving die afwijkt van de officiële lijn kan bestraft worden op basis van een “nationale veiligheidsclausule” in de wet.

Nieuws dat onjuistheden bevat, wordt bestempeld als “vals nieuws” en kan tot een jaar gevangenisstraf opleveren. Media moeten jaarlijks een nieuwe licentie aanvragen. Zo blijven de media sterk afhankelijk van de overheid, die ook onrechtstreeks aandelen heeft in verschillende zenders en uitgevers.

Online journalisten zien de plotse aankondiging als een voorbode op de verkiezingen, die eerste minister Najib Razak onlangs omschreef als “erop of eronder” voor de heersende coalitie. De regeringspartijen voelen de hete adem in de nek van de Volksalliantie onder leiding van de populaire Anwar Ibrahim. In 2008 slaagde de alliantie er voor het eerst in 53 jaar in om de tweederdemeerderheid van de heersende coalitie te doorbreken.

take down
the paywall
steun ons nu!