Ook vandaag weer opstanden in Egypte
Interview, Nieuws, Wereld, Opstand 2011, Egypte + Jasmijnrevolutie -

Departure Day in Egypte: getuigenis vanop Tahrirplein

De protesten in Caïro gaan hun achtste dag in en met vandaag omgedoopt tot ‘Departure Day’ zijn de verwachtingen hooggespannen. Honderdduizenden begeven zich naar Tahrir square, anderen protesteren uit andere grootsteden als Alexandrië of Suez. Eén ding is zeker: de stem van het volk zal gehoord worden. Ruud Gielens bevindt zich al enkele dagen op het Tahrirplein en geeft commentaar.

vrijdag 4 februari 2011 17:46
Spread the love

“Op het plein heb ik nog nooit zo veel volk gezien,” zegt Gielens. “Dat is geruststellend na wat er de afgelopen dagen gebeurde. Er zijn ook erg veel jonge mensen en gezinnen die buitengekomen zijn. Toch is er van een grote ommeslag geen sprake; de groep was van in het begin al erg divers. Wij zitten bij een groep activisten, de jonge intellectuelen, zeg maar.” De grote hoeveelheid mensen deed Gielens toch schrikken. “Normaal duurt het van waar wij zitten, ongeveer vier straten van het plein, drie minuten om hier te geraken. Vandaar geraak je er gewoon niet meer door.”

Geweld op Departure Day?

“ De sfeer is ook erg uitgelaten, in scherp contrast met de vorige dagen. Toen was de sfeer meer afwachtend, omdat we niet wisten of we het Tahrirplein konden houden of niet. Natuurlijk zijn daar te veel gewonden en doden bij gevallen. Dat is verschrikkelijk. Het geweld is nu wel grotendeels gaan liggen.” Hij heeft niet het gevoel dat er vandaag van veel geweld sprake zal zijn. “Ik denk niet dat we vandaag een tegenbetoging moeten verwachten. Er zijn geen betogers meer op de brug te zien.” Het leger is dan ook niet meer moeten tussenkomen, integendeel, volgens Gielens doet het wat het de vorige dagen deed. “Helemaal niets.”

De politie is volgens Ruud Gielens een veel groter probleem. “Gewone politie hebben we hier nog niet gezien, maar die zonder uniform, van de secret police, dat zijn de gevaarlijkste. We beginnen ze al te herkennen maar ze zijn gevaarlijk, want ze kunnen je zomaar van straat plukken en oppakken. Zo werd een kennis van mij gisteren opgepakt, gewoon omdat ze Amerikaanse is.” Niet alleen de pers heeft dus veel te vrezen. “Ik denk dat het hier op het Tahrir square veiliger is dan op straat,” aldus Gielens.

Wat na Moebarak?

Dat Moebarak afgezet wordt, lijdt nauwelijks twijfel. Maar is dat een oplossing en wat gebeurt er na Moebarak? Gielens weet het ook niet. “Ik denk niet dat Moebarak afzetten een oplossing is voor alles. Reacties op zijn uitspraken zijn hier dan ook erg uiteenlopend maar ik denk niet dat de mensen tevreden gaan zijn met louter het afzetten van de president. Ook voor een tijdelijke regering of een regering van lopende zaken zou dat debat gevoerd moeten worden.”

Toch moeten we geen angst hebben voor een silent take-over van islamitische partijen. “De Muslim Brotherhood liet vanmorgen via de radio weten dat zij mee in de revolutie zitten maar ze niet opeisen. Ze willen ook zeker nog geen presidentskandidaat naar voren schuiven. De revolutie hier heeft ervoor gezorgd dat er veel respect gegroeid is tussen de verschillende oppositiepartijen. Dat is erg hoopgevend voor heel Egypte.”
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!