De miljarden van Moebarak
Nieuws, Afrika -

De miljarden van Moebarak

Volgens het Amerikaanse ABCNews heeft de familie van de Egyptische president Moebarak toegang tot ongeveer zeventig miljard dollar.

vrijdag 4 februari 2011 18:16
Spread the love

Experts menen dat Moebarak zijn vermogen heeft opgebouwd via militaire contracten tijdens zijn loopbaan als luchtmachtofficier.

Toen hij in 1981 president werd, verdeelde hij het vermogen over zijn familie en diversifieerde hij zijn investeringen, onder andere door overeenkomsten met buitenlandse zakenlui aan te gaan. Volgens de Egyptische wet heeft de Egyptische partner recht op 51 procent van de opbrengsten van zo’n internationale zakenovereenkomst.

Door de corruptie van zijn regime voegde hij waarschijnlijk ook openbare middelen toe aan zijn persoonlijk fortuin. 

Volgens Amaney Jamal, een politieke wetenschapper aan de Amerikaanse universiteit Princeton zal Moebarak zijn geld kunnen houden omdat het grotendeels bij buitenlandse banken zit, waarschijnlijk in Groot-Brittannië en Zwitserland. “Het is een vast patroon bij dit soort dictators in het Midden-Oosten. Deze leiders plannen het op voorhand.”

Naast financiële rijkdom heeft de familie Moebarak ook een uitgebreide schat aan woningen. Sommige zijn geërfd van vorige Egyptische presidenten en de monarchie, andere heeft ze zelf laten bouwen.

Het gemiddelde jaarlijks nationale inkomen voor een Egyptisch gezin is 2070 dollar. Ongeveer 20 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens volgens een CIA-rapport uit 2010. 

Bron: ABCNews

take down
the paywall
steun ons nu!