Bjorn, Peter en Mark. (Bij het maken van deze foto zie ik alweer politie twee personen aanspreken die op het plein samenzitten.)
Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, De Coninckplein -

Scherpe controles op het De Coninckplein

ANTWERPEN - Op maandag 31 januari vergaderden een twintigtal pleingebruikers, samen met hulpverleners van 't Vlot (1), activering (2) en MSOC (2). Dit ter voorbereiding van een komend overleg tussen pleingebruikers, politie, dienst samenleving en buurtgroepen (gepland op 10 februari).

donderdag 3 februari 2011 14:26
Spread the love

Een eerste overleg vond plaats naar aanleiding van de GAS-boetes (3) in juli 2010 en een tweede in november.

Op het De Coninckplein, Astridplein en omliggende straten zoals Handelstraat en de Rotterdamstraat worden al geruime tijd harde politieacties gehouden: razzia’s, arrestaties. (4) Deze acties zijn een gevolg van een verhoogde controle, niet alleen wat betreft drugs en alcohol, ook mensen zonder papieren worden geviseerd.

Dit houdt in dat er op deze plaatsen niemand mag gezien worden met een blikje bier in de hand en er geen zoekgedrag (drugs) of koopgedrag mag zijn want dit zou een aanzuigeffect hebben.

Een samenscholingsverbod is er niet maar pleingebruikers moeten hiermee toch opletten omdat de politie regelmatig controleert en arresteert.

Sommige arrestaties of GAS-boetes blijken ongegrond. (5) Zelfs personen die aan de tramhalte staan en op of af de tram stappen worden gecontroleerd.

De pleingebruikers stellen zich vele vragen:

Wat mag en wat mag er niet op en rond het plein?
Waar kunnen we terecht om met elkaar te praten of gewoon om plezier te maken.

Welk rechten hebben we bij een arrestatie?

Na de vergadering praat ik met Bjorn, Mark en Peter, pleingebruikers, mensen zoals jij en ik. Ik vraag hen wat het plein voor hen betekent.

‘Voor ons is het De Coninckplein een ontmoetingsplaats waar gepraat kan worden, waar we mensen ontmoeten. Door op het De Coninckplein bij elkaar te komen kunnen we contact maken met bv. straathoekwerkers en andere hulpverleners zoals mensen van ODT. 

Via gesprekken op het plein zijn we op de hoogte van andere initiatieven zoals de broodbedeling in de Ploegstraat waar we (Mark en Peter) ook actief aan hebben meegeholpen. Zonder centen kunnen we op het plein ook op cultureel gebied veel ervaring opdoen.’

1. ‘t Vlot – Lange Beeldekensstraat 20, 2060 Antwerpen
2. http://www.free-clinic.be/
3. http://www.lokalepolitie.be/5418/gas.html; GAS= ‘Gemeentelijke Administratieve Sanctie’
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=37354EGE
4. https://www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/01/28/antwerps-gemeenteraadslid-frank-hosteaux-slaat-de-deur-naar-spa-dicht
5. http://www.vandaag.be/binnenland/44014_straathoekwerkster-geverbaliseerd-op-de-coninckplein.html
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!