Nieuws, Wereld, Afrika, Persvrijheid, Internet, Vrijheid van meningsuiting, Al Jazeera, Arabische wereld, Satellietuitzendingen -

Satellietuitzendingen Al Jazeera verstoord

Nadat afgelopen week het signaal van Al Jazeera van Nilesat werd gehaald en de uitzendingen via nog twee andere satellieten werden verstoord is het duidelijk dat er machten zijn die liever hebben dat beelden die schreeuwen om democratie en hervormingen het publiek niet bereiken.

donderdag 3 februari 2011 19:55
Spread the love

Satellietsignalen verstoord

Binnenlandse en buitenlandse journalisten komen in Egypte steeds meer onder vuur te liggen: reporters die gearresteerd en mishandeld worden en bendes die de straten afschuimen op zoek naar iedereen met camera-apparatuur. Zo proberen ze de verslaggeving onmogelijk te maken.

Al Jazeera reageert ‘uiterst teleurgesteld’ nadat haar kantoren in Caïro door de Egyptische overheid werden gesloten. De afgelopen week al werd haar satellietsignaal van Nilesat gehaald en haar signaal via twee andere Arabische satellieten continu verstoord.

Het Nilesat-signaal dat werd afgesneden, zou ondertussen hersteld zijn, maar is nog onderhevig aan storingen. De uitzendingen van Al Jazeera Arabic en de live-rapportage van Al Jazeera Mubasher zouden inmiddels verspreid worden via Arabsat en Eutelsat Hotbird.

“Ondanks de herhaaldelijke pogingen van de Egyptische autoriteiten om onze verslaggeving te verhinderen, zal Al Jazeera doorgaan met haar uitgebreide verslaggeving van het kantelmoment dat zich momenteel voordoet in Egypte”, zei directeur-generaal Wadah Kanfar van de pan-Arabische televisiezender.

De afgelopen week moest Al Jazeera in haar nieuwsticker regelmatig haastig georganiseerde nieuwe frequenties updaten in een poging in contact te kunnen blijven met het publiek.

Minachting voor vrijheid van meningsuiting en mediavrijheid

De druk die op de televisieomroep wordt gezet, werd reeds veroordeeld door de Britse Association for International Broadcasting (AIB), waarvan de zender lid is. “AIB en al haar leden protesteren met klem tegen de beperkingen die aan Al Jazeera worden opgelegd in Egypte”, verklaarde Simon Spanswick, stichtend directeur van de AIB.

“De demarche van de Egyptische autoriteiten tonen de grootste minachting voor de vrijheid van meningsuiting en mediavrijheid in dat land.”

Al Jazeera verklaarde eerder dat haar uitzendsignaal over een groot gebied van de Arabische wereld “geconfronteerd wordt met storingen op een nooit eerder geziene schaal”.

Een woordvoerder van de zender verklaarde nog: “We hebben de klok rond gewerkt om uitzendingen op alternatieve frequenties te kunnen verzekeren. Er zijn duidelijk machten aan het werk die niet willen dat onze belangrijke beelden, die schreeuwen om democratie en hervormingen, gezien worden door het publiek. We waarderen dan ook de buitengewone steun van de tien televisiekanalen uit de regio die hun eigen uitzendingen hebben onderbroken om ons signaal live bij hun publiek te kunnen brengen.”

Internet steeds belangrijker in huidige context

Het internet is een steeds belangrijker distributiekanaal geworden voor de pan-Arabische nieuwszender die opereert vanuit Qatar. Niet enkel door het verstoren van haar uitzendingen in delen van de Arabische wereld, maar ook omdat de zender in de Verenigde Staten tot op heden van de kabeldistributie wordt geweerd en op geen enkel ander televisieplatform aanwezig is.

Zaterdag rapporteerde de omroep dat de live feed van haar Engelstalige website de voorgaande 24 uur, alles bij elkaar opgeteld, 26 miljoen minuten bekeken werd. De website heeft ook al 1,6 miljoen live stream-verbindingen met Amerikaanse internetgebruikers gemaakt.

Bronnen: Reuters, Broadband TV News

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!