Marokko: Leerkrachten probeerden zich in brand te steken
Nieuws, Afrika, Sociaal protest, Marokko, Leerkrachten, Zelfverbranding, Rabat, Ministerie van Onderwijs -

Marokko: Leerkrachten probeerden zich in brand te steken

Tijdens een sit-inactie op dinsdag 1 februari van een veertigtal leerkrachten voor het Marokkaanse ministerie van Onderwijs in Rabat zijn twee leerkrachten gewond geraakt, waarvan één zwaargewond, toen ze zichzelf probeerden in brand te steken. Ze protesteerden met hun ongewone actie tegen hun onzeker statuut.

donderdag 3 februari 2011 16:10
Spread the love

Volgens Hafid Libi, leider van de ‘Nationale coördinatie van vrijwillige docenten’, die de actie organiseerde, probeerde een veertigtal leerkrachten zich dinsdag gelijktijdig in brand te steken. Nadat ze zich hadden overgoten met benzine en er één in brand stond, is de brandweer snel tussengekomen om erger te voorkomen.

Volgens andere bronnen echter hebben de leerkrachten hun spectaculaire actie in een perscommunique wel aangekondigd, maar hebben er zich maar enkelen ook effectief in brand gestoken.

Deze ‘vrijwillige’ docenten zoals ze in Marokko worden genoemd, werkten volgens Libi sinds 2005 tijdelijk bij het ministerie van Onderwijs en werden in 2008 ontslagen. Sindsdien kregen ze geen enkele vorm van hulp meer terwijl hen was beloofd om hen elders in te zetten.

Sinds de volksopstanden in Tunesië en Egypte zijn er in Marokko al vier gevallen bekend geraakt van pogingen die mensen hebben ondernomen om zichzelf in brand te steken. Twee Marokkanen raakten daarbij gewond.

Bronnen:

http://www.publico.es/internacional/359329/40-profesores-marroquies-intentan-quemarse-a-lo-bonzo

http://www.alterinfo.net/40-professeurs-marocains-tentent-de-s-immoler-par-le-feu-a-Rabat-tout-va-bien-au-maroc_a54674.html

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!