Caïro: vijf doden tijdens gewapend geweld op Tahrirplein
Afrika, Politiek, Egypte, Tahrirplein, Opstand 2011 -

Caïro: vijf doden tijdens gewapend geweld op Tahrirplein

Aanhangers van president Moebarak hebben in de nacht van woensdag op donderdag het vuur geopend op de demonstranten op het Tahrirplein in Caïro. Minstens vijf personen werden gedood tijdens een nieuwe escalatie van geweld tijdens de protesten tegen het dertigjarige bewind van de president.

donderdag 3 februari 2011 13:15
Spread the love

Nachtelijke gevechten

Tijdens nachtelijke gevechten klonk er meer dan een uur het geluid van machinegeweersalvo’s over het centrale plein waar demonstranten – die ontevreden zijn met Moebaraks belofte om in september af te treden – gezworen hebben te blijven totdat de tweeëntachtig jaar oude president aftreedt.

“Op de ene óf op de andere manier zullen we Moebarak ten val brengen,” werd er gescandeerd in de vroege ochtend. “We geven niet op, we laten ons niet omkopen,” schreeuwden anderen.

Kogels en bommen

De Egyptische minister van Volksgezondheid, Ahmed Samih Farid, vertelde donderdagochtend op de staatstelevisie dat vijf personen gedood werden en achthonderdzesendertig personen gewond werden tijdens gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van Moebarak.

Hij zei dat de meeste slachtoffers gevallen waren als gevolg van het gooien met stenen en aanvallen met metalen staven en stokken. Het was woensdag dat er voor het eerst gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Moebarak plaatsvonden.

Het vuren begon rond vier uur  ‘s ochtends plaatselijke tijd (drie uur onze tijd), terwijl honderden anti-regeringsdemonstranten op het plein kampeerden.

Aanhangers van Moebarak gooiden ook met molotovcocktails en zelfgemaakte bommen naar de demonstranten die ingesloten zitten op het plein en er barricades rond opgeworpen hebben.

Boven het plein waar het gans de nacht onrustig was, waren zwarte rookpluimen te zien. Op de Egyptische televisie die de ongeregeldheden live uitzond, was te zien hoe twee lijken werden weggesleept.

Gewelddadige intimidatie door de overheid

Terwijl de demonstranten de overheid beschuldigen van het aanzetten tot de recente gewelddadigheden tijdens de protesten – voor woensdag verliepen deze grotendeels vreedzaam – roepen de Verenigde Staten Moebarak opnieuw op om onmiddellijk stappen te ondernemen in de richting van democratische verkiezingen.

Een hooggeplaatst VS ambtenaar zei woensdag “dat het duidelijk was dat iemand loyaal aan Moebarak deze lui had losgelaten in een poging de demonstranten te intimideren.”

Dat het geweld geïnitieerd wordt door aanhangers van het regime en georchestreerd is, wordt door meerdere waarnemers bevestigd.

VS kan maar moeilijk scheiden

Washington voorziet het Egyptisch leger – dat over Egypte heerst sinds het omverwerpen van de monarchie in 1952 – jaarlijks van ongeveer 1,3 miljard Amerikaanse dollars aan steun.

Egypte, dat een vredesverdrag sloot met Israël in 1979, rechtvaardigt de noodtoestand, die Moebarak op zijn positie houdt, als zijnde noodzakelijk om Islamistische militanten – de grote vrees van zowel de VS als het Westen – in toom te houden.

Bijgevolg heeft de VS weinig mogelijkheden om de druk op het Moebarak-regime te verhogen om het geweld te beëindigen en aan te vangen met een overgang van de macht.

Washington zoekt naar een weg voorwaarts die niet voor nog meer instabiliteit zorgt.

Nadat Moebarak dinsdag aankondigde dat hij tot september zou aanblijven, telefoneerde Obama met hem met de mededeling dat “verandering nu moest aanvangen”. Hij zij net niet dat hij meteen moest opstappen.

Ook de leiders van de vijf belangrijkste landen van de Europese Unie – Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje – vragen in een gezamenlijke mededeling dat de overgang in Egypte onmiddellijk begint en veroordelen al wie geweld gebruikt of aanmoedigt.

Bronnen: Al Jazeera, Reuters, RTL, VRT
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!