Bankiers vegen hun straatje schoon in Davos
Nieuws, Wereld, Economie -

Bankiers vegen hun straatje schoon in Davos

BERLIJN — Het Wereld Economisch Forum (WEF) was dit jaar voor bankiers een platform waar ze probeerden hun traditionele macht opnieuw te doen gelden. Een forum waar, net als in voorgaande jaren, de schadelijke effecten van de globalisering en milieueffecten van ongebreidelde groei, genegeerd werden.

donderdag 3 februari 2011 16:16
Spread the love

“Wat we in Davos gezien hebben, is de terugkeer van zelfgenoegzaamheid”, zegt Rainer Falk, expert economische globalisering en uitgever van de wekelijkse nieuwsbrief World Economy and Development. “Het is duidelijk dat ondanks de verwoestende consequenties voor de internationale stabiliteit en het algemene welzijn, het op winst gerichte kortetermijndenken het belangrijkste leidende principe blijft op het WEF en bij bijna alle grote bedrijven”, zegt Falk.

Het WEF, dat de economische en politieke elite van de geïndustrialiseerde wereld samenbrengt, had de financiële en economische crisis die de wereldeconomie aan de rand van de afgrond bracht, niet voorzien.

Business as usual

Dit jaar werd het WEF opnieuw verrast door de gewelddadige opstanden in de Maghreblanden, die leidden tot de val van het bewind van de Tunesische dictator Zine El Abidine Ben Ali. En in Egypte staat president Hosni Moebarak onder grote druk.

Voor het WEF was het echter ‘business as usual’. In plaats van te discussiëren over de consequenties van een gedereguleerde wereldeconomie en te pleiten voor internationale controle op de verwoestende speculaties, riepen sommige deelnemers in Davos op een einde te maken aan het “bashen” van bankiers.

Jamie Dimon, CEO van de investeringsbank JP Morgan, noemde bankiers bashen “heel erg.” Dimon hield zijn publiek in Davos voor dat het een “grote misvatting” is dat alle banken in staat van insolventie verkeerden tijdens de financiële crisis. “Niet alle investeringsbanken en hedge funds zijn hetzelfde, niet alle directeuren zijn hetzelfde. We proberen elke dag ons best te doen”, zei hij.

Dimon was, net als de meeste andere CEO’s van grote internationale banken, tegen verdere regulering van de financiële markten. “Ik erken dat er hervormingen nodig zijn, na wat er gebeurt is. Maar we hoeven niet alles maar te accepteren omdat we banken zijn.”

Klimaatverandering

Andere bankiers uitten in Davos hun zorgen over de mogelijkheid dat grote overheidstekorten bijdragen aan een hernieuwing van de financiële crisis. Ze riepen op tot strikte bezuinigingen op overheidsuitgaven.

Het WEF besteedde nauwelijks aandacht aan de beperkingen die de wereldwijde klimaatverandering met zich meebrengt voor de economische activiteit. In plaats van innovatieve energiewinning te stimuleren en alternatieve economische modellen te overwegen, kwam de vraag over ecologische efficiëntie maar marginaal aan de orde.

Volgens Falk heeft het forum de meeste belangrijke kwesties genegeerd. “Het WEF stelde zichzelf tevreden door een paar woorden aan ecologische efficiëntie te wijden. Het was duidelijk dat de meeste deelnemers in Davos geloven dat de opwarming van de aarde gestopt kan worden met enkele kleine reparaties aan het systeem. Of ze verdringen de realiteit.”

Hypocrisie

Kerstin Sack, de Duitste coördinator van Attac, zegt dat het WEF niet is gekomen met oplossingen voor “dringende problemen van deze tijd, zoals voedseltekorten, wereldwijde sociale onrechtvaardigheid en internationale conflicten over grondstoffen.”

Sack uit ook kritiek op de oproepen van CEO’s van internationale investeringsbanken en fondsen om substantieel te snijden in de overheidsuitgaven, om tekorten terug te dringen.

“Dat is het toppunt van hypocrisie”, zegt ze. “Dezelfde bedrijven die gered zijn met geld van belastingbetalers, roepen nu op te bezuinigingen op sociale overheidsuitgaven.”

take down
the paywall
steun ons nu!