Het centrale Tahrir-plein in Caïro was op dinsdagavond volgestroomd met mensen die tegen Moebarak betoogden (foto: Al Jazeera)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Politieke partijen, Leger, Egypte, Oproerpolitie, Straatprotesten, Moebarak, Caïro, Bevrijdingsplein, ElBaradei -

Moebarak wil president blijven

Dinsdag liep het Tahrirplein, of het Bevrijdingsplein, in het centrum van Caïro vol met betogers. Nooit eerder hadden Egyptische protesten zo’n massale opkomst gekend. Niet minder dan een miljoen betogers verzamelden zich op het plein om de ‘million march’ te houden. Een protest dat net zoals op voorgaande dagen vredevol verliep.

woensdag 2 februari 2011 15:15
Spread the love

De betogers vragen al acht dagen het aftreden van Moebarak. En het protest bleef aanhouden, ondanks de inspanningen van het regime om alle mogelijke  communicatiekanalen lam te leggen. Internet en telefoonlijnen werden afgesloten. Maar er werden snel alternatieve wegen gevonden om alsnog via Twitter, Facebook en andere media berichten de wereld in te sturen.

Omstreeks 11 uur dinsdagavond zou Moebarak opnieuw een toespraak houden. Acht uur eerder ging net zoals op de voorgaande dagen de avondklok in. Maar het plein bleef drukbezet. Het leger keek toe en liet gebeuren. De soldaten die moeten instaan voor de veiligheid van het volk zijn voorlopig niet van plan om geweld te gebruiken tegen de betogers.

Eerder al verklaarde de legerleiding dat zij het als haar voornaamste taak ziet om alle burgers te beschermen. Avondklok of niet, tussen de betogers en het leger zijn tot op heden nog geen conflicten geweest.

Moebarak hield zijn tv-toespraak en een deel van de bevolking volgde ze mee via schermen op het Bevrijdingsplein. Maar zijn boodschap was niet wat de betogers wilden horen. Het enige wat zij willen, is dat Moebarak afstand doet van het presidentschap.

ElBaradei, een prominente oppositiefiguur, verkondigde dat hij samen met het volk eist dat Moebarak ten laatste vrijdag aftreedt. In plaats daarvan liet Moebarak weten dat hij zijn ambtstermijn volledig zal volmaken. Dat betekent dat hij nog enkele maanden op de presidentstroon zal zetelen. Wel zou hij zich daarna niet meer kandidaat stellen voor een volgende ambtstermijn.

De laatste maanden zou hij gebruiken om de overgangsfase naar een nieuwe regering vredevol te laten verlopen. En met zijn woorden “Ik zal sterven op Egyptische bodem”, maakte hij duidelijk dat hij nog niet opgeeft.

Maar daarmee zijn de Egyptenaren op het Bevrijdingsplein absoluut niet tevreden. Onmiddellijk na de toespraak werd er opnieuw betoogd op het plein.

In Alexandrië namen de protesten voor het eerst een andere wending. Kort na Moebaraks toespraak zagen we hoe onder de betogers rellen uitbraken. Voor het eerst hoorden we Egyptenaren luide pro-Moebarak-propaganda roepen. Het is niet helemaal duidelijk wie deze relschoppers waren in Alexandrië.

Volgens sommige bronnen zou het gaan om plunderaars die nu de straat op komen. Andere bronnen stellen dat het zou gaan om politieagenten en burgers die door de regering worden aangestuurd om onrust te zaaien. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat het leger hier voor het eerst tussenbeide kwam. Met schoten in de lucht dreef het leger de burgers uiteen om opnieuw orde te scheppen. Betogers reageerden met het gooien van stenen en het slaan met stokken.

Ook in Caïro bemerkten we een gelijkaardige ommekeer. Een correspondent van Al Jazeera liet weten dat er op het Bevrijdingsplein kort na de toespraak van Moebarak een vijftigtal motorrijders verschenen die de burgers opjutten.

Leuzen als “We love Hosni Mubarak”, “with our blood and with our souls we will defend Mubarak” en “mish hayamshi” wat betekent ‘hij zal niet weggaan’, werden door hen over het hele plein uitgeroepen.

Het is nog onduidelijk hoe deze Egyptische revolutie er straks uit zal zien. Na acht dagen van zwaar protest hebben de burgers nog steeds niet verkregen wat ze vragen. Moebarak is niet van plan af te treden, en de betogers zijn nog lang niet van plan om op te geven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!