Verslag, Nieuws, België, Brussel -

Brusselse vakbonden betogen voor toekomst voor de hoofdstad

De drie Brusselse vakbonden organiseerden woensdag een meeting én een kleine betoging omdat ze zich ernstig zorgen maken over de toekomst van onze hoofdstad na de 'grote staatshervorming'. Brussel staat voor enorme uitdagingen, klonk het. “Alle Brusselaars moeten samen hun schouders zetten onder een dynamisch en solidair project voor het gewest”, zegt Philippe Van Muylder van het ABVV.

woensdag 2 februari 2011 23:55
Spread the love

Enkele honderden militanten van de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB stapten in Brussel van de Beurs naar het Plaza-theater. Daar was er een meeting over de uitdagingen en de gevaren voor Brussel.

Welke toekomst is er voor Brussel na de staatshervorming, vragen de vakbonden zich af. Er circuleren plannen om delen van de sociale zekerheid te splitsen en tegelijk verzetten N-VA en CD&V zich mordicus tegen een versterking van het Brussels gewest. Twee evoluties die de Brusselse vakbonden zorgen baren.

“Er moet juist een cultuur van samenwerking komen tussen de gewesten en die kan er alleen maar komen als alle regio’s evenwaardig erkend worden”, zegt Myriam Gérard van ACV-Brussel.

Gérard gaf het voorbeeld van de inplanting van grote winkelcentra. Op de Heizelvlakte dromen bouwpromotoren van een nieuw megawinkelcomplex. Enkele kilometer verderop in Machelen (jawel in Vlaanderen) wordt gebouwd aan Uplace, een reusachtig winkelcentrum. En dat terwijl de Brusselse overheid tegelijkertijd de kleine handelszaken in de stad wil stimuleren. Een beetje samenwerking zou hier niet slecht zijn, want Uplace zal een enorme impact hebben op het verkeer en de leefbaarheid van Brussel dat vijfhonderd meter verder begint.

Gérard deed ook een opmerkelijke oproep aan de Franstaligen om de Nederlandstalige cultuur te leren kennen.

Philippe Van Muylder van het ABVV waarschuwde voor een splitsing van de sociale zekerheid. Een gesplitste gezondheidszorg zou volgens Van Muylder voor complexe toestanden zorgen. “Elk jaar laten 20.000 Walen en Brusselaars zich verzorgen in het universitair ziekenhuis van Leuven dat bekend staat om zijn behandeling van kanker. Moet morgen elke dokter drie boekjes met voorschriften hebben naar gelang er een Vlaming, een Waal of een Brusselaar voor hem zit?”

Lieve Franssen, één van de initiatiefnemers van ‘Niet in onze naam’ riep iedereen op om de krachten te bundelen om “het nationalisme te counteren en de sociale zekerheid te redden”.

take down
the paywall
steun ons nu!