Aljazeera - Cairo
Interview, Nieuws, Wereld -

Abou Jahjah: “Na dit geweld wordt het zeer moeilijk om regime nog te redden”

De Egyptische president Moebarak klampt zich vast aan de macht. Woensdag stuurde hij zelfs gewapende 'aanhangers' op de betogers af. Oud-AEL-leider Dyab Abou Jahjah die na zijn terugkeer naar Libanon actief is in linkse Arabisch-nationalistische middens, had dat een dag eerder al voorspeld: "This revolution will go violent now", schreef hij kort na de toespraak van Moebarak. Een interview.

woensdag 2 februari 2011 21:32
Spread the love

De toespraak van Moebarak werd op verschillende manieren onthaald. Bij de demonstranten werd ze getrakteerd op spreekkoren die het onmiddellijk ontslag eisten van de dictator. Binnen de oppositie leidde de toespraak tot onenigheid.

Voor sommigen waren de toegevingen verregaand en ze vonden dat het nu tijd was geworden om te stoppen met betogen en actievoeren. Anderen maakten meteen duidelijk dat ze met niets minder dan het ontslag van de president genoegen zouden nemen.

Op Facebook schreef Dyab Abou Jahjah: Ok more bla bla bla from Moubarak. he said he will die in Egypt, well i guess the people will make sure he dies in it. This revolution will go violent now.

Enkele minuten later konden we op Al Jazeera zien hoe in de stad Alexandrië zogenaamde pro-Moebarak-activisten de betogers aanvielen. Die schermutselingen bleken slechts de voorbode te zijn van wat we 12 uur later in Caïro te zien kregen.

Het zag er een tijd uit alsof het huidige regime er redelijk goedkoop kon vanaf komen. Als Moebarak plaats zou ruimen voor een opvolger kon het regime tamelijk ongehavend uit het strijdperk treden.

“De Verenigde Staten hadden graag gezien dat hij een stap opzij zette om op die manier het regime te redden. Zij hadden blijkbaar graag gezien dat Omar Suleiman de macht zou overnemen in de hoop op die manier de controle over het land en de regio niet te verliezen.”

“Maar of dat nog mogelijk is na het geweld van vandaag is helemaal niet duidelijk.”

“Mijn vrienden en contacten in Egypte laten duidelijk verstaan dat het geweld van vandaag georkestreerd was. Er zijn al bewijzen die aantonen dat er politieagenten in burger onder de pro-Moebarak betogers waren. Er zijn ook getuigenissen van mensen die voor staatsbedrijven werken die verplicht werden om voor Moebarak te gaan betogen als ze hun loon uitbetaald wilden krijgen.”

“Je moet ook weten dat de leden van de NDP (de partij van Moebarak, nvdr) en bepaalde delen van de elite heel wat te verliezen hebben. Het is niet omdat de Amerikanen het huidige regime in een licht gewijzigde vorm aan de macht willen houden dat het volk dat zal aanvaarden.”

De oppositie riep vrijdag alvast uit tot “de dag van het vertrek” en lijkt massaal te mobiliseren voor een mars richting het presidentiële paleis.

“Daar ziet het naar uit. Vrijdag zal een zeer belangrijke dag worden. Ik heb de indruk dat dit de woede tegenover het regime alleen maar groter maakt en dat de reactie zeer hevig zal zijn. Dat is alvast wat ik hoop. Volgens Al Jazeera waren er dinsdag in totaal bijna 8 miljoen betogers tegen het regime, die gaan niet zo maar inbinden, denk ik.”

Het blijft wel opvallend dat het leger zich schijnbaar neutraal opstelt.

“De vraag is inderdaad wat het leger zal doen. Nu stellen ze zich op als een soort scheidsrechter, met een lichte voorkeur voor het regime. Bij de legertop is er immers meer affiniteit met het regime dan met de betogers op straat. Als het leger openlijk de kaart van het regime trekt en de opstand in bloed probeert te smoren dan staan we wellicht voor een burgeroorlog.”

“Ik zie immers niet hoe het volk, dat de afgelopen dagen massaal in verzet kwam en zich bewust werd van zijn eigen kracht zo maar de strijd gaat staken. Als het leger de kant kiest van het regime zullen er nog heel wat doden vallen. Maar voorlopig ziet het ernaar uit dat het leger nog even de kat uit de boom zit te kijken en nog niet al te openlijk kant kiest voor het regime. We zullen zien.”

“Maar één ding is nu wel duidelijk. Moebarak is vandaag de factor die voor instabiliteit zorgt. Zo lang hij aan de macht blijft, zal de rust niet terugkeren.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!