Nieuws, Wereld, Economie, Wereld Sociaal Forum, Workshops, WSF, Dakar, Andersmondialiseringsbeweging, Sociaal Forum van de Maghreblanden -

Wereld Sociaal Forum in Dakar begint over één week

Op 6 februari begint in de Senegalese hoofdstad Dakar het 8ste Wereld Sociaal Forum (WSF). Het is de tweede keer dat het WSF in Afrika wordt georganiseerd, en het ogenblik had niet beter kunnen vallen.

dinsdag 1 februari 2011 11:55
Spread the love

Precies nu er in Tunesië en in Egypte opstanden bezig zijn die duidelijk aantonen dat ook in Afrika de boodschap goed is aangekomen en perfect werd begrepen: een andere wereld is mogelijk, en wij zullen die andere wereld maken.

Hiermee wil niet gezegd zijn dat het in Noord-Afrika en elders alleen maar de goede kant kan opgaan. Het resultaat van de opstanden ligt allesbehalve vast, maar het is wel duidelijk dat de volkeren hun stem laten horen, protesteren tegen de toenemende onrechtvaardigheid en pleiten voor meer vrijheid en democratie.

Het is verleidelijk te denken – hoewel het zeer waarschijnlijk juist is – dat de andersmondialiseringsbeweging hier een aardig steentje heeft toe bijgedragen. Het Sociaal Forum van de Maghreblanden is al enkele jaren bijzonder actief, hoewel er totnogtoe alleen in Marokko internationaal kon worden vergaderd.

Maar op elke bijeenkomst is de internationale aanwezigheid wel belangrijker, met delegaties uit alle Maghreb- en Masjreklanden. Afgelopen maand oktober werd het Wereld Onderwijsforum trouwens in de Palestijnse stad gehouden.

Het entoesiasme voor Dakar is bijzonder groot. Er worden tussen de 30 en de 50.000 deelnemers verwacht, er zijn meer dan 700 workshops gepland, er is een speciale dag gewijd aan Afrika en zijn diaspora, en er zijn twee dagen met vergaderingen die zullen zoeken naar convergenties tussen de vele bewegingen. Er komen vanuit België een kleine honderd deelnemers, vanuit Frankrijk ongeveer vijfhonderd.

Nog voor het forum begint en dus vanaf deze week zijn er verschillende bijeenkomsten, zoals een conferentie over een universele sociale bescherming, het forum van de bevrijdingstheologie, een migrantenforum, een parlementair en een vakbondsforum, een conferentie over wetenschap en democratie, en zo meer.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!