Nieuws, Samenleving, België, Kinderen, Ouders, Sensoa, Seksualiteit, Valentijn -

Te weinig aandacht voor emotionele aspect van seks

Relaties en verliefdheid staan centraal in de ‘Week van de Lentekriebels’ van Sensoa die loopt tijdens de Valentijnsweek. Het centrum wil scholen en organisaties aanzetten om kinderen en jongeren voor te lichten rond seksualiteit en relaties. Ze moedigen ook ouders aan om met hun kinderen te praten.

maandag 31 januari 2011 14:42
Spread the love

Volgens Sensoa is er nog steeds onvoldoende relationele en seksuele vorming (RSV) van jongeren, terwijl dat één van de voorwaarden is voor een gezond seksueel leven.

“De weinige voorlichting die jongeren op school krijgen is vaak enkel gericht op de biologische aspecten van seks, zoals menstruatie en hoe een vrouw zwanger wordt. Maar jongeren hebben ook nood aan het emotionele aspect, de beleving van seks, verliefdheid, jaloezie…”, vertelt Boris Cruyssaert van Sensoa.

“Seks en relaties is altijd al een moeilijk onderwerp geweest op scholen. Generaties lang was er het katholieke net dat niet erg happig was om over seks te spreken en ook nu zijn er nog maar weinig volwassenen die er openlijk over praten”, aldus Boris Cruyssaert.

Stiekem kussen

Over seks praten is al moeilijk genoeg, maar hoe zit het met handjes vasthouden op de speelplaats? Volgens Boris Cruyssaert is het voor scholen moeilijk om regeltjes op te stellen over wat mag of wat niet mag op de speelplaats.

Toch is het belangrijk dat het gebeurt. “Of leerlingen mogen kussen en handjes vasthouden mag niet afhankelijk zijn van de toezichthouder van dat moment”, zegt Boris Cruyssaert.

Werkmaterialen

Op www.sensoa.be/rsv stelt Sensoa verschillende materialen ter beschikking voor professionals, ouders en kinderen en jongeren.

Voor leerkrachten zijn er lespakketten die je kan downloaden en lijsten met materialen die je kan ontlenen in de Leermiddelenbank van Sensoa.

Voor ouders is er een gids en een brochure met informatie en tips. Kinderen en jongeren krijgen onder meer webpakketten en een doe-pakket.

Valentijn

Omdat de Week van de Lentekriebels focust op verliefdheid en relaties heeft Sensoa toepasselijk gekozen om die te houden tijdens de Valentijnsweek.

Sensoa hoopt dat veel scholen en organisaties van 14 tot 18 februari met kinderen en jongeren aan de slag zullen gaan rond verliefdheid, seks en relaties. Door bij te leren over onder meer relaties leren jongeren omgaan met gevoelens zoals liefdesverdriet.

© 2011 – StampMedia – Nele Lauryssen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!