Actievoerders proberen in contact te komen met de opgesloten asielzoekers van het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel (foto: Ann Laure Degive)
Nieuws, Samenleving, België, Solidariteitsactie, Asielzoekers, Vluchtelingen, Steenokkerzeel, Protestactie, Migratiebeleid, CRER, Uitwijzingsbeleid, 127bis, Gesloten asielcentra, Repatriëring, Dossier:vluchtelingen -

Solidariteitsactie aan het gesloten asielcentrum 127bis

Zondag 30 januari trotseerde een veertigtal actievoerders de kou voor een manifestatie aan de poorten van het gesloten asielcentrum 127bis in de buurt van de luchthaven in Steenokkerzeel. Tot de solidariteitsactie was opgeroepen door de Franstalige actiegroep CRER (Coordination contre les rafles, les expulsions et pour la régularisation).

maandag 31 januari 2011 18:25
Spread the love

“Wij betuigen onze solidariteit met de mensen die opgesloten zitten in Steenokkerzeel en andere gesloten asielcentra in België”, zei Oscar Flores, de coördinator van CRER. “De uitwijzing van illegale vreemdelingen kan nooit een duurzame oplossing betekenen voor de problemen die te maken hebben met migratie. Het is een valstrik die alleen tot doel heeft om de bevolking tevreden te stellen die ten prooi is aan xenofobie.”

De betogers zetten zich af tegen het gevoerde migratiebeleid, zowel dat van België als dat van de Europese Unie. Ze hadden de kans om gedurende drie uur woorden van hoop uit te wisselen met de opgesloten asielzoekers.

Zoé Genot, federaal parlementslid voor Ecolo, was bij de betogers. Als parlementslid had zij de kans om het centrum binnen te gaan en persoonlijke contacten te hebben met enkelen van het honderdtal uitgewezen asielzoekers dat momenteel in 127bis verblijft, in afwachting van repatriëring naar hun thuisland.

“Op dit ogenblik zijn er veel zieke Armeniërs die naar België zijn gekomen voor een medische behandeling die ze bij hen niet kunnen krijgen”, verklaarde Genot na haar bezoek aan het centrum. Een betoger zei dat Genots aanwezigheid bij de actie te verdedigen was omdat “ze behoort tot Ecolo, een partij die vindt dat de gesloten asielcentra contraproductief zijn en een aanslag tegen de fundamentele principes van onze democratische samenleving”.

Genot kreeg de opdracht om in naam van de actievoerders 80 telefoonkaarten te overhandigen aan de opgesloten mensen. Die kaarten werden gekocht dankzij giften van CRER-sympathisanten. De telefoonkaarten laten de asielzoekers toe om contact op te nemen met hun familieleden of met de CRER-coördinatie die dan individuele bezoeken kan organiseren gericht op hulp of raadgevingen voor wie opgesloten zit.

De opgesloten asielzoekers lieten duidelijk merken dat ze de solidariteitsactie konden appreciëren. Op een bepaald moment namen ze zelfs deel aan de actie door slogans beginnen te roepen over vrijheid en spandoeken te ontvouwen, gemaakt met alles wat ze voorhanden haddden.

De spanningen lopen soms hoog op in het gesloten centrum. Twee jonge mannen zijn al sinds 10 dagen in hongerstaking om te protesteren tegen hun opsluiting. Uit solidariteit hadden de andere opgesloten asielzoekers aan de directie aangekondigd dat ze zondag ook niet zouden eten.

Aan de betogers van zondag vertelden ze over hun behandeling in het centrum en hoe enkele recente gedwongen uitwijzingen zijn verlopen. Rond 17 uur beslisten de actievoerders hun actie aan 127bis te beëindigen, zonder evenwel na te laten volgende protestacties te plannen.

Ann Laure Degive

(vertaling uit het Frans: Jan Van Criekinge)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!