Nieuws, Samenleving, Cultuur, België, Antwerpen, Stampmedia, Tentoonstelling, Antwerpen, Universiteit Antwerpen, Moussem, Mohamed ikoubaan, Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur, Guy Lauwers -

Relatie Marokko en Europa herbekeken

Zes eeuwen doorheen de blik van de andere. Dat is de ondertitel van de tentoonstelling Marokko & Europa die van 28 januari tot 20 februari plaatsvindt in het klooster van de Grauwzusters (Universiteit Antwerpen). De vertekende beeldvorming rechttrekken is een van de doelstellingen van de expositie.

maandag 31 januari 2011 13:39
Spread the love

Op 27 januari vond in Antwerpen de vernissage van Marokko & Europa plaats. De tentoonstelling van het Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur (CCJM) in samenwerking met Moussem Nomadisch Kunstencentrum en Universiteit Antwerpen, werpt een nieuw licht op de onderlinge relaties tussen Marokko en Europa. Manuscripten, landkaarten, schilderijen, gravures, foto’s en voorwerpen – sporen die werden achtergelaten door diplomaten, reizigers, schilders, schrijvers en volkeren in het algemeen – leren bezoekers zes eeuwen door de ogen van de andere kijken.

De expositie is tot 20 februari gratis te bezichtigen. Ze is gestart in Brussel en wordt na Antwerpen nog in Amsterdam, New York, Parijs, Rabat en Sevilla ontvangen.

Bijzonder partnerschap

Guy Lauwers (sp.a), Antwerpse schepen van Leefmilieu, benadrukte op de vernissage de eeuwenlange en nog altijd actuele relatie tussen Europa en Marokko. “Vaak denkt men dat onze relatie met Marokko begon vanaf de Marokkaanse diaspora. Maar onze diplomatieke relaties zijn al veel langer heel hecht. In Antwerpen zijn er ongeveer vijfenzeventig nationaliteiten. Met dat in het achterhoofd is het belangrijk te zoeken naar wat mensen verbindt en niet wat ze scheidt. Initiatieven als dit dragen daartoe bij.”

Sinds 13 oktober 2008 onderhoudt de Europese Unie een bijzonder partnerschap met Marokko als het enige moslimland. Omdat de tentoonstelling hier in België in het leven werd geroepen en omdat hier ook een grote Marokkaanse gemeenschap leeft, wordt er bijzondere aandacht besteed aan de relatie tussen België en Marokko.

Interculturele dialoog

De curatoren Sylvie Lausberg en Paul Dahan (CCJM), willen met de tentoonstelling, en ook met de bijkomende activiteiten zoals een symposium, een conferentie, een concert, een fototentoonstelling… niet alleen een historisch overzicht geven.

Ze stellen zich ook als doel clichés te ontmantelen en een verfrissend beeld te leveren van de onderlinge invloeden tussen de twee oevers van de Middellandse Zee, om op die manier de interculturele dialoog te bevorderen. “Er bestaan nog altijd veel wederzijdse vooroordelen en negatieve stereotypen. Deze tentoonstelling kan bijdragen tot solidariteit, openheid en wederzijds respect”, aldus de Marokkaanse ambassadeur Samir Addahre, die op de vernissage present was.

L’Anvers, c’est l’autre

Mohamed Ikoubaân, directeur van Moussem, is opgetogen over het feit dat de tentoonstelling stof tot nadenken kan bieden over de relatie tussen de Marokkaanse en de Belgische cultuur. “Hier zijn heel wat Marokkanen van de vierde generatie, dat zijn geen migranten meer. Wij zijn mensen met een dubbele identiteit, de Belgische en de Marokkaanse, en die dragen we met fierheid.”

Dat de tentoonstelling in Antwerpen, een metropool van diversiteit, op haar plaats is, bevestigde Annick Schramme van het departementaal management van de Universiteit Antwerpen, met een knipoog naar Jean-Paul Sartre. “L’Anvers, c’est l’autre.”

© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!