Nieuws, Wereld, Samenleving, Stampmedia, Mensenrechten, WikiLeaks, Amnesty International, Klokkenluider, Bradley Manning, ACOD Defensie, Dossier-BradleyManning -

Onmenselijke behandeling van Amerikaans klokkenluider

Amnesty International is bezorgd over de harde behandeling door de Verenigde Staten van Bradley Manning. De drieëntwintigjarige militair zit momenteel in voorlopige hechtenis, omdat hij informatie zou hebben doorgespeeld aan de klokkenluiderssite WikiLeaks.

maandag 31 januari 2011 10:32
Spread the love

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zit de jonge Amerikaanse soldaat, Bradley Manning (23), al sinds juli van vorig jaar onder zeer strenge omstandigheden opgesloten. Hhij zit drieëntwintig uur per dag in een isoleercel zonder een kussen, lakens of persoonlijke bezittingen.

Als hij bezoek krijgt, worden zijn handen en voeten geketend en hij wordt om de vijf minuten gecontroleerd, wat slapen moeilijk maakt. Mogelijkheden om te werken worden hem geweigerd.

De organisatie vraagt om de harde detentiemaatregelen tegen Bradley Manning op te heffen.

In april 2010 bracht WikiLeaks gelekte videobeelden uit van de Amerikaanse helikopteraanval in Irak in juli 2007, waarbij een aantal dodelijke slachtoffers vielen, waaronder twee medewerkers van het persagentschap Reuters. Een maand later werd Manning opgepakt en sindsdien zit hij vast in een militaire gevangenis in Quantico in Virginia. Hij riskeert een celstraf van maximum tweeënvijftig jaar.

Toen Amnesty International de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, vorige week om een versoepeling van de bestraffende maatregelen vroeg, werden ze zelfs tijdelijk nog strenger gemaakt. Manning werd onder zelfmoordtoezicht geplaatst, wat betekent dat hij zijn kleren, op zijn ondergoed na, en ook zijn bril moest afstaan, waardoor hij praktisch blind was.

Na protest van Manning en zijn advocaten werden die maatregelen opgeheven.

Buiten proportie

Amnesty International vindt de omstandigheden waarin de verdachte militair wordt vastgehouden onnodig streng, onmenselijk en buiten proportie.

“Je mag niet vergeten dat de jonge man nog altijd niet is veroordeeld, hij moet zijn proces nog krijgen. Mensen in voorarrest mag je niet zo behandelen. Bovendien was er geen reden om hem in die onmenselijke omstandigheden vast te houden. Hij heeft geen voorgeschiedenis met geweld of iets dergelijks. Het lijkt dat de militaire autoriteiten elke mogelijkheid aangrijpen om hem te straffen”, aldus Lore Van Welden, persverantwoordelijke van Amnesty International.

Rechten van klokkenluiders?

Ook in België staat het beschermingssysteem van klokkenluiders nog niet op punt.

“In 2004 werd het Ombudsdecreet aangepast. Klokkenluiders die voor de overheid werken, kunnen sindsdien wel beroep doen op de bescherming van de Vlaamse Ombudsman. Maar in de privésector is er in België, in tegenstelling tot sommige andere landen, niets geregeld”, zegt Wim De Naeyer van de Interne Audit van de Vlaamse Administratie (IAVA).

Dirk Deboodt, bestendig secretaris bij de vakbond ACOD Defensie, vindt dat de militairen relatief veel vrijheid van spreken hebben.

“Ik weet niet of het in andere landen zou kunnen dat een kolonel, zoals in België, openlijk zegt dat het leger F-16’s inzet in Afghanistan. Zolang de militairen in eigen naam spreken, kan er eigenlijk veel. Maar als ze geheime informatie bekendmaken of informatie met beperkte verspreiding, kunnen ze daar natuurlijk voor gestraft worden. Dat kan gaan van een paar dagen licht arrest tot het verschijnen voor de onderzoeksraad. De strafmaat is natuurlijk afhankelijk van de aard van de informatie”, aldus Deboodt.

© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!