Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Holebi, Wel jong niet hetero, Holebifoon -

Nieuwe campagne reikt de hand aan jonge holebi’s

‘Wel Jong Niet Hetero‘ en de ‘Holebifoon‘ pakken uit met een nieuwe campagne voor scholieren in het secundair onderwijs. Jongeren kampen steeds vroeger met twijfels over hun seksuele identiteit. Om het onderwerp meer bespreekbaar te maken op scholen worden massaal affiches verspreid.

maandag 31 januari 2011 12:06

Ongeveer een kwart miljoen Vlamingen valt onder de noemer van holebi. Kleinschaliger bekeken betekent dit: één homo, lesbienne of bi in elke klas, in elke volle lijnbus of filmzaal.

“De laatste jaren merken we een trend van steeds jongere bellers en chatters”, vertelt Mieke Stessens van de Holebifoon. “Met deze affiches willen we die specifieke groep jongeren naar de juiste info- en hulpdiensten leiden.”

Om de drempel te verlagen is bellen naar de Holebifoon sinds twee jaar volledig gratis en kan je ook chatten.

Het overkomt je gewoon

Charlotte (24) was op jonge leeftijd helemaal niet bezig met dit onderwerp: “Ik zou toen nooit gedacht hebben dat ik later een relatie zou hebben met een vriendin. Rond mijn eenentwintigste werd ik plots overvallen door een grote verliefdheid. Het duurde wel een tijdje vooraleer ik het aan anderen durfde vertellen, omdat je eerst voor jezelf duidelijkheid wilt.”

“Bovendien is het niet iets waar je bewust voor kiest, het overkomt je gewoon, net zoals bij andere verliefdheden. Op een bepaald moment voelde ik me zeker genoeg om het niet langer te verzwijgen. Ik stelde mezelf de vraag: vrienden die me hiervoor veroordelen, zijn dat eigenlijk wel goede vrienden?”

Charlotte heeft nooit gebeld naar de Holebifoon, maar ze kan er wel inkomen dat jonge leerlingen er nood aan hebben. “Ik vind de campagne een goed idee, want op die leeftijd is het extra moeilijk om erover te spreken, zelfs met je eigen vrienden. Jongeren krijgen in de eerste plaats een gevoel van anders te zijn, afwijkend. Het is niet vanzelfsprekend om op zo’n moment stevig in je schoenen te staan.”

Aanvaarding en ‘coming-out’ zijn het moeilijkst

Veel bellers hebben het moeilijk met de aanvaarding van hun seksuele identiteit, zo blijkt uit het jaarverslag van de Holebifoon. De meeste mensen – ongeacht hun leeftijd – vinden het ook moeilijk om dit aan vrienden en familie te vertellen.

Mieke Stessens verduidelijkt: “Ons publiek is heel uiteenlopend, zowel studenten, als leraars en ouders. We proberen zo goed mogelijk steun te bieden en mensen door te verwijzen. Zo kunnen we mensen ook aan adressen helpen van holebivriendelijke artsen enz.”

De laatste jaren richt de Holebifoon zich op jonge lesbische en biseksuele meisjes, want zij worstelen het vaakst met depressieve gevoelens.

‘Tolerolijst’

De affiches worden naar alle Vlaamse scholen gestuurd en zijn gericht op studenten van de eerste graad. Scholen kunnen ook een gratis basispakket aanvragen met allerlei infobrochures.

Op de website van ‘Wel Jong Niet Hetero’ verschijnt binnenkort een ‘tolerolijst’ die aangeeft welke scholen beroep doen op het pakket.

Op die manier wil ‘Wel Jong Niet Hetero’ tonen aan (toekomstige) leerlingen, ouders en leerkrachten welke scholen meewerken aan een tolerant klimaat voor holebi’s en transgenders in Vlaanderen.

Meer info:
www.weljongniethetero.bewww.holebifoon.bewww.cavaria.be

© 2011 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!