Nieuws, Samenleving, Lokaal, Ademloos, Wim van hees, Antwerpen, StRaten-generaal, PvdA, Borgerhout, Solidariteit maakt een cultuur groot, Fraenken Teut, 't Werkhuys, Lebuin d'haese -

Lebuïn d’Haese ontvangt Fraenken Teut 2011

BORGERHOUT - Vrijdagavond werd voor de tweede maal de Fraenken Teut uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor het welbevinden van de samenleving. Lebuïn d'Haese, mede-initiatiefnemer van de oproep "Solidariteit maakt een cultuur groot", ontving dit jaar de Fraenken Teut.

maandag 31 januari 2011 10:21
Spread the love

Foto’s: Wim Van Hees (rechts) overhandigde de ‘Fraenken Teut 2011’ aan Lebuïn d’Haese (links). Fotografie: Anja Hermans.

De Antwerpse afdeling van de PVDA hield vrijdagavond in ‘t Werkhuys, een ontmoetingsruimte in Borgerhout, een nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze receptie reikte de lokale afdeling van deze partij voor de tweede keer op rij de ‘Fraenken Teut‘ uit.

Rechts discours

Wim Van Hees, actievoerder bij Ademloos, ontving de Fraenken Teut vorig jaar: “Het is een hele zware verantwoordelijkheid om Fraenken Teut te zijn. Je moet namelijk zeggen wat je moet zeggen.”

Deze actievoerder maakte van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat Patrick Janssens waarschijnlijk een nog rechters discours zal gaan volgen. Volgens Van Hees is het aan de burger om de gemeenteverkiezingen van 14 oktober 2012 thematisch te bepalen.

Sculptuur op podium

Er waren dit jaar acht genomineerden voor de Fraenken Teut 2011. Onder hen waren onder andere Luc Van Berlo en zijn acties tegen de sluiting van Antwerpse buurtbibliotheken.

Uiteindelijk mocht Van Hees de prijs geven aan Lebuïn d’Haese. Hij is één van de initiatiefnemers achter de oproep ‘Solidariteit maakt een cultuur groot‘.

Vrijdagavond 21 januari maakte d’Haese ook een sculptuur tijdens de avond ‘Niet in onze naam‘ in de KVS in Brussel. Zijn sculptuur bestond uit verschillende hoofden op elkaar die steeds kleiner werden naar boven toe.

Censuur in media

d’Haese: “Met onze acties wezen wij kunstenaars de politiek op de huidige gang van zaken. Tweehonderd mensen uit de culturele sector ondersteunden onze oproep en zo’n drieduizend mensen ondertekenden onze petitie.”

Deze beeldende kunstenaar wees het aanwezige publiek ook op een vorm van censuur die vandaag binnen de Vlaamse pers aanwezig zou zijn. “De Vlaamse media”, zo zei d’Haese, “berichtten niet over het feit dat wij tegen de splitsing zijn. Buitenlandse media, die ook over onze actie berichtten, deden dat juist wel.”

Bourgeoisie in VOKA

“Wij moeten samen aan het land werken”, zo vervolgde hij. “Samen, dus niet in taalgroepen uiteengaan. Alle politieke partijen zijn al gesplitst. We moeten dus niet enkel de N-VA aanvallen, ook de andere partijen die voor een splitsing zijn.”

“We moeten tegen de verenging van de identiteit ingaan. Piester Daens voerde ooit de strijd in het Nederlands tegen een Franstalige bourgeoisie. Nu zou Daens hetzelfde doen: een strijd voeren tegen de Nederlandstalige bourgeoisie die in de VOKA zit.”

“Laten we de strijd van priester Daens dan ook voortzetten”, besloot d’Haese.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!