Hondurezen lusten beleid Lobo niet
Nieuws, Wereld, Politiek -

Hondurezen lusten beleid Lobo niet

Porfirio Lobo is net één jaar president van Honduras. Hij werd verkozen na een staatsgreep tegen Manuel Zelaya. Diverse enquêtes laten zien dat de Hondurezen Lobo's beleid niet lusten.

zondag 30 januari 2011 10:03
Spread the love

De meest recente peiling is die van het Instituto Universitario de Opinión Pública (Iudop) in El Salvador en de Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación (ERIC) in Honduras, twee instellingen van katholieke signatuur. In de resultaten krijgen de negatieve opinies over president Lobo een score van meer dan 5 op een schaal van 0 tot 10. De 1548 geënquêteerden zien geen verbetering in de economie, de veiligheidssituatie, de mensenrechten en de corruptie.

De regering zegt dat het een moeilijk jaar was en dat ze er toch in geslaagd is een aanvang te maken met de nationale “verzoening.”
Lobo, van de rechtse Nationale Partij, werd verkozen na verkiezingen die waren uitgeschreven door een interimregering. De interimregering had het roer overgenomen na de staatsgreep tegen president Manuel Zelaya in juni 2009.

Mislukkingen

Een van de grootste mislukkingen van Lobo, volgens de studie, is het geweld en de onveiligheid. Dagelijks worden gemiddeld tien personen vermoord, meestal door huurmoordenaars. Andere redenen tot ongenoegen zijn de toename van de drugshandel en de infiltratie van drugsbendes in de politie. Volgens priester Ismael Moreno, coördinator van het ERIC, verwijten de Hondurezen hun president ook de hoge werkloosheid, de slechte economische situatie en de levensduurte.

Volgens de geënquêteerden behaalde Lobo één succes, de subsidie van omgerekend 360 euro per jaar voor arme gezinnen die hun kinderen inschrijven in een school.
Isolement

Zelaya verblijft momenteel in de Dominicaanse Republiek. Hij trok daar op 27 januari vorig jaar naartoe, toen Lobo president werd en die hem een vrijgeleide bood naar het buitenland. Zelaya had zich voordien vijf maanden in de Braziliaanse ambassade verschanst. Zodra Lobo aan de macht kwam, probeerde hij de rechtszaken tegen Zelaya voor corruptie en machtsmisbruik te annuleren, voorlopig zonder resultaat.

Volgens Moreno erkennen de Hondurezen dat Lobo inspanningen heeft geleverd om Honduras uit het internationale isolement te halen waarin het na de staatsgreep was terechtgekomen. “Maar de inspanningen tot verzoening blijven zwak. Men krijgt de indruk dat hij alleen met zijn getrouwen dialogeert.”

Vertrouwen

President Lobo reageerde deze week in een televisietoespraak op de enquêteresultaten. Hij benadrukte dat hij erin geslaagd is de diplomatieke relaties met meer dan negentig landen te herstellen, de achteruitgang van de economie af te remmen en het vertrouwen van internationale financiële instellingen te herwinnen. “We hebben de achteruitgang van onze economie gekeerd en dit jaar zullen we opnieuw groei kennen en zo het gebrek aan vertrouwen en het internationale isolement te boven komen”, zei Lobo.

In 2009 was de Hondurese economie met 3 procent gekrompen, vorig jaar groeide ze met 2,6 procent, een heropleving die onder meer te danken is aan de tilapiavisserij, de goede koffieprijs op de internationale markten en de geldzendingen van Hondurese migranten in de Verengde Staten.

Honduras maakt nog steeds geen deel uit van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waaruit het na de staatsgreep werd.

take down
the paywall
steun ons nu!