Antwerpen, Gouden Neuzen -

Antwerpen:De “Gouden Neuzen 2010” uitgereikt

zondag 30 januari 2011 03:10
Spread the love

Op 7 april 1990 werd het beeld van de Neus op het plein aan de Nationalestraat, de Prekerstraat en de Lange Vlierstraat onthuld in het bijzijn van toenmalig burgemeester Bob Cools.Het beeld is het werk van Ine Peetermans. Auteur Amand de Latin noemde het Sint-Andrieskwartier immers “de burcht van de poppenspelers”.Er waren inderdaad veel “poesjes” in deze buurt.

Het woord “poesje” is afgeleid van “Pulcinella”. Dat was de charlatan uit de Napolitaanse Commedia dell’arte. De poesjesnellenkoppen zijn uit hout gesneden en op de romp gehecht met een haak, zodat ze makkelijk afgenomen kunnen worden. De kopstang is boven op de kop aan een andere haak vastgemaakt. Een tweede stang loopt naar de rechterarm.

De stuurgroep Sint-Andries vroeg Ine Peetermans om kleine ‘Neusjes’ te maken,die dan jaarlijks zouden worden uitgereikt aan verdienstelijke wijkbewoners,organisaties en ambtenaren of politici. Omdat ze met goudverf beschilderd worden, noemt de stuurgroep Sint-Andries deze trofeeën “Gouden Neuzen”.

Stuurgroep Sint Andries, een aantal bewoners groepen en handelsverenigingen actief in de binnenstad van Antwerpen deelde ook dit jaar weer zijn Gouden Neuzen uit aan verdienstelijke bewoners,verenigingen van de wijk en politici/ambtenaren die de wijk in 2010 een warm hart hebben toegedragen.

De Neus, een populair karakter in het Poesjesnellen theater gekend voor zijn gezouten en ongenuanceerde uitspraken, is de mascotte van de wijk Sint-Andries.

De  genomineerden werden voorgedragen door een onafhankelijke jury die ieder jaar weer van samenstelling veranderd, de leden van de jury komen vanuit de verschillende verenigingen die actief zijn in de wijk Sint Andries.
Ook dit jaar ging dit weer gepaard met een dinerstart, gevolgd door een gratis zoete receptie tegen de verzuring van de maatschappij en optredens o.a. met Flamenco (Studio Garcia Lorca)Back Up (Ives Van mol) en Harmonie Arbeid & Kunst.

De avond werd gepresenteerd door Sven Pichal.

De winnaars waren:

In de categorie Ambtenaren/politicus: Laura Weyns

In de categorie bewoners: Philippe Nauwelaerts

In de categorie verenigingen: Habbekrats

Bekijk meer sfeerfoto’s via:

http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157625809088821/show/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!