Quota zijn een instrument tegen ongelijkheid
Opinie, Samenleving, België, Opinie, Bart de wever, Vrouwenbeweging, Bedrijfsleven, Quota, Vrouwen Overleg Komitee, Democratiseringsprocessen, Raden van bestuur - Els Flour

Quota zijn een instrument tegen ongelijkheid

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is verbaasd dat uitgerekend Bart De Wever (N-VA) zich kant tegen quota voor vrouwen in raden van bestuur van ondernemingen. Wat met de gegarandeerde aanwezigheid van Vlamingen in Brussel? Zijn quota ook dan geen goed idee?

vrijdag 28 januari 2011 12:00
Spread the love

Quota zijn een instrument om ongelijkheid te bestrijden en een meer democratische samenleving vorm te geven. Dat de markten even schrikken wanneer ze met zulke ideeën worden geconfronteerd, verrast ons niet. Markten zijn nogal bang van nature en markten zijn notoir ongeïnteresseerd in democratiseringsprocessen. Dat betekent niet dat samenlevingen die markten elke schok en beving moeten besparen.

Omgekeerd, zo merkten we de voorbije jaren, hebben markten immers weinig medeleven. Laat ons wel wezen, zo’n meestal erg tijdelijke koersdaling hoeft helemaal geen ramp te zijn voor een bedrijf. En áls quota voor raden van bestuur al leiden tot rekruteringsproblemen voor het middel- en executive management, dan kan je dat ook zien als een verdienste: de lacunes worden tenminste zichtbaar in plaats van verborgen te blijven.

Quota zijn uitermate geschikt om trage leerlingen te dwingen een versnelling hoger te schakelen. Het is geen toeval dat vrouwen in België opvallend beter vertegenwoordigd zijn in de politiek dan in andere maatschappelijke sectoren. Het federale parlement telt 39 procent vrouwen, de raden van bestuur van de Bel-20-bedrijven slechts 8,5 procent vrouwen. 7 van de 27 procureurs zijn vrouwen, maar geen enkele vrouw is momenteel procureur-generaal. Aan de universiteiten zijn er nog steeds geen 10 procent vrouwelijke hoogleraren.

“Quota zijn uitermate geschikt om trage leerlingen te dwingen een versnelling hoger te schakelen”

Er was heel wat protest te horen toen quota in de politiek werden ingevoerd, maar ze deden wat ze moesten doen: de grote discriminatie van vrouwen op dit terrein helpen wegwerken. Het lijkt ons dat de politiek daar verder niet onder heeft geleden. Of wil iemand de suggestie wekken dat de merkbare daling van het vertrouwen in de Belgische politiek iets te maken heeft met het feit dat er intussen bijna 40 procent vrouwen zetelen in het parlement?

Els Flour

Els Four is voorzitster van het Vrouwen Overleg Komitee. Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is een feministische en pluralistische denktank, die elk jaar op 11 november de Nationale Vrouwendag organiseert.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!