Lokaal, Stampmedia, Genk, Genk, Gedichtendag, Anniek Nagels, Eva Mouton, Maarten Inghels, Stadsgedicht, Internationale Gedichtendag -

Nieuw stadsgedicht Genk trekt kaart van de jeugd

GENK - Het achtste stadsgedicht van Genk draait rond jongeren. De jonge dichter Maarten Inghels schreef het gedicht en Eva Mouton zorgde voor de illustratie. Het stadsgedicht van 2011 werd op 26 januari, op de vooravond van de Internationale Gedichtendag, voorgesteld in de stadsbibliotheek.

vrijdag 28 januari 2011 12:15
Spread the love

De stad Genk vond de 22-jarige Maarten Inghels de perfecte figuur om de drempel naar poëzie te verlagen bij de jeugd. Met zijn stadsgedicht spoort hij de jongeren aan om in Genk te blijven.

Inghels’ stadsgedicht kreeg de titel ‘Inwijkeling’. Het gedicht wordt binnenkort uitgebracht in Inghels’ nieuwe dichtbundel ‘Waakzaam’. Nieuw dit jaar was ook dat het stadsgedicht verfilmd werd. Jess De Gruyter maakte de clip vanop het dak van stadhuis. Het veel belovende Genkse talent Vincent Moermans verzorgde het muzikale gedeelte op de vibrafoon.

Geen gebouwen maar mensen

De stadsdichter kreeg eerst een rondleiding door Genk. Hij praatte veel met de mensen en van daaruit haalde hij zijn inspiratie. “Wat ik voorheen van Genk wist, was dat het een mijngemeente was. Ik wilde echter niets doen met gebouwen en met clichés.”

“Door gesprekken met de Genkenaars, merkte ik dat de stad een mix is van verschillende culturen. En dat de stad veel mogelijkheden heeft. Al zeiden ze ook dat vele jongeren de stad verlaten. Daarom is mijn boodschap aan de Genkse jongeren: blijf hier, wees trots op je stad.”

Poeziëproject

Schepen van cultuur, Anniek Nagels, beaamt dat het stadsgedicht past in de projecten rond jongeren en poëzie. “Zo hebben de leerlingen van de basisschool bij ons poëzieproject ook een dichtbundel uitgebracht waarin zij gedichten schreven over de Millenniumdoelstellingen van 2015. Zij hebben die ook mogen voordragen.”

Wat dat betreft heeft Genk de juiste stadsdichter uitgekozen want Inghels is ook geëngageerd. Hij was afgelopen zondag nog aanwezig op de betoging tegen de politieke impasse in Brussel.

“De bibliotheek heeft dan stevig onderzoek verricht tijdens de zoektocht van de ideale stadsdichter”, meent Naegels.

“Bovendien hebben we dit jaar ook de ‘boekbaby’s’ gelanceerd. Kindjes van drie maanden krijgen een boekenpakket mee, waarmee ze samen met hun ouders kunnen spelen en voeling krijgen met lezen. Als stad hechten we veel belang aan de Nederlandse taal in het algemeen bij jongeren.”

© 2011 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, Foto: Sebastiaan Franco

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!