Nieuws, Wereld, Samenleving, Loonkloof equal pay day zij-kant mannen vrouwen gelijke kansen, Vrouwen -

Bachelet presenteert vrouwenagenda Verenigde Naties

Vrouwen brengen alle kinderen ter wereld, verbouwen 70 procent van het voedsel in de wereld en doen 60 procent van alle werk in de wereld. Toch ontvangen ze maar een fractie - zo'n 10 procent - van alle inkomsten wereldwijd.

vrijdag 28 januari 2011 12:40
Spread the love

Michelle Bachelet, directeur van het nieuwe orgaan VN-Vrouwen, benadrukte dinsdag dat er snel actie ondernomen moet worden om vrouwen meer macht en mogelijkheden te geven. “Het is onacceptabel dat 75 procent van de vrouwen en meisjes in hun leven te maken krijgt met geweld of seksueel misbruik, en dat er van de 192 lidstaten van de VN maar 19 zijn met een vrouwelijke staatshoofd”, zei Bachelet.

VN-Vrouwen is na jaren van onderhandelingen in 2010 ontstaan uit vier formele VN-vrouwenorganen: VN-Ontwikkelingsfonds voor Vrouwen (Unifem), de Divisie voor de Vooruitgang van Vrouwen (DAW), het Bureau van de Speciale Adviseur voor Genderkwesties en het Internationale Onderzoeks- en Trainingsinstituut voor de Vooruitgang van Vrouwen (UN-Instraw).

In haar gedetailleerd plan voor de komende maanden benadrukt Bachelet de prioriteiten van VN-Vrouwen. Daartoe behoren de aanpak van geweld tegen vrouwen, de stem van vrouwen beter laten horen, leiderschap en participatie op nationaal en internationaal niveau, prioriteit geven aan de rol van vrouwen bij de vredes- en veiligheidsagenda, de economische situatie van vrouwen verbeteren en genderongelijkheid bestrijden.

Crisis

Ondanks het enthousiasme en de ambitie van Bachelet, zetten veel vrouwengroepen en academici vraagtekens bij de competentie en bekwaamheid van het nieuwe vrouwenorgaan.

Van bij de start zorgde VN-Vrouwen voor controverse, vooral nadat in november vorig jaar Saoedi-Arabië, een land systematisch vrouwenrechten schendt, in het bestuur gekozen werd.

In interviews met de Britse omroep BBC noemde Philippe Bolopion van Human Rights Watch de aanwezigheid van Saoedi-Arabië in het bestuur “een akelig signaal voor vrouwen wereldwijd die hoopvol waren over het nieuwe orgaan.”

Bolopian veroordeelde ook de aanwezigheid van een Congolese afgevaardigde in het bestuur, gezien het “schokkende seksuele geweld tegen vrouwen in de Democratische Republiek Congo.”

Volgens Kathy Peach, hoofd externe zaken bij Voluntary Service Overseas (VSO), kunnen politieke spelletjes het werk van VN-Vrouwen ernstig ondermijnen.

“Ik hoop van harte dat nationalistische politiek geen significante impact heeft op wat VN-Vrouwen doet, waar zij opereert en hoe”, zegt Peach. “Dit is een historische kans die de VN niet door hun vingers moeten laten glippen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!