Samenleving, Stampmedia, Kinderen, Kinderrechtencommissaris, Bruno Vanobbergen, Christian Nève, Garmin, GTU 10 Tracker, Ludo Claes, VCOV, Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen -

Mama is watching you

Garmin brengt een nieuw product op de markt. Eind februari komt de GTU 10 Tracker uit: een gloednieuw lokalisatiemiddel waarmee je de positie kan bepalen van alles wat je dierbaar is: waardevolle objecten, huisdieren én kinderen. De kinderrechtencommissaris waarschuwt voor overbescherming.

donderdag 27 januari 2011 10:58
Spread the love

De GTU 10 Tracker is een plaatsbepalingsapparaat waarmee mensen via een online opvolgsysteem alles wat hen nuttig lijkt de klok rond kunnen traceren. Het is een klein, licht en waterbestendig toestel dat past in een jas- of rugzak, in een opbergkastje van de auto of aan de halsband van een huisdier.

Met dit systeem kunnen ook bezorgde ouders voor tweehonderd euro, de marktprijs van het product, elke beweging van hun kinderen volgen.

Exacte lokalisatie, ruime toepassingsmogelijkheden

Het werkt als volgt. Gebruikers bakenen een veiligheidszone af. Zodra het toestel die zone verlaat, wordt de eigenaar op de hoogte gebracht via een sms-bericht of e-mail. Op de website van Garmin Tracker kan je dan nagaan waar het toestel zich bevindt en welk parcours het heeft afgelegd.

“De GTU 10 Tracker is in feite een gps. Die bepaalt de exacte positie van het toestel. Er is ook een soort gsm ingebouwd die de plaatsbepaling doorstuurt. Die wordt vervolgens geregistreerd op de website”, legt Christian Nève, marketingmanager van Garmin Belux, uit.

“De toepassingen zijn heel ruim. Ik denk bijvoorbeeld aan honden die de neiging hebben om te ontsnappen, aan personen zoals dementerende oude mensen die plots de weg naar huis niet meer terugvinden, aan aannemers die het materiaal op hun werf willen beveiligen…”, aldus Nève.

Enkelbandgewijs

De Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen (VCOV) waarschuwen voor de toepassing bij kinderen. “We stellen ons de vraag of het niet te overbeschermend is om kinderen voortdurend te controleren. Je mag ook het onveiligheidsgevoel niet onderschatten dat ermee gepaard zal gaan, zowel bij de ouders als bij de kinderen zelf”, licht Ludo Claes, directeur onderwijs van de VCOV, toe.

“Anderzijds hebben ouders tegenwoordig zoveel voorbeelden van waar het allemaal fout kan gaan. Als het toch gebruikt zou worden voor het traceren van kinderen, raden wij aan om dat zeer weloverwogen te doen, enkel in bepaalde situaties en in samenspraak met de kinderen zelf. Het lijkt ons bijvoorbeeld niet de bedoeling om tieners ‘enkelbandgewijs’ te controleren.”

En de kinderrechten?

“We begrijpen dat je als ouder een veilige omgeving wil creëren voor kinderen. Maar kinderen hebben ook recht op ontwikkeling. En hoeveel veiligheid verdraagt de ontwikkeling van het kind? Het moet ook ruimte krijgen om af en toe eens op zijn bek te gaan en zelfredzaam te worden. Bovendien is het volgens ons nefast voor de relatie tussen ouders en kinderen. Die moet steunen op vertrouwen”, zegt Bruno Vanobbergen, Vlaams kinderrechtencommissaris. 

De fabrikant spreekt zich niet uit over dat probleem. “Wij zijn een fabrikant van technische apparaten. De gebruikers moeten ervoor zorgen dat ze deze wijselijk gebruiken. Dit toestel kan heel nuttige diensten leveren, maar elke uitvinding kan op een goede of slechte manier gebruikt worden, toch?”, aldus Nève.

© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!