Interview, Nieuws, Cultuur, Lokaal, Brugge, Literatuur, Kortverhalenwedstrijd, Books of Fantasy, Alex de Jong, Brad Winning, Fantasy -

Fantasy Strijd Brugge

De dienst Cultuur van de stad Brugge organiseert voor het eerst de schrijfwedstrijd 'Fantasy Strijd Brugge'. Naar aanleiding van de kortverhalenwedstrijd hadden wij een gesprek met één van de grootste fantasyschrijvers uit de Lage Landen. Alex de Jong, alias Brad Winning, beheert naast zijn eigen fantasyboeken, het verhalenmagazine Pure Fantasy en de uitgeverij Books of Fantasy.

donderdag 27 januari 2011 14:50
Spread the love

Wat maakte je de fantasyschrijver die je vandaag de dag bent?

Alex de Jong: “Als zesjarige riep ik al dat ik schrijver wilde worden. Pas rond mijn achttiende realiseerde ik me dat je met die ambitie geen droog brood kon verdienen en besloot ik de journalistiek in te gaan. Dat gaf me de kans om toch schrijvend mijn brood te verdienen. In 2003 publiceerde ik voor het eerste een boek. Mijn missie was geslaagd. Er bestond een boek met mijn naam op de kaft. Ik was toen 36 en kon mezelf eindelijk schrijver noemen.”

“Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat ik me vooral met fantasy ging bezighouden. Als tiener schreef ik van alles. Western, detective, thriller en science-fiction. Fantasy zat daar niet niet bij. Na het lezen van ‘de Boeken van de Zieners‘ van Robin Hobb en ’Poortenreeks‘ van Weis & Hickman, besloot ik na een lange creatieve stilte om een fantasyverhaal te schrijven. Dat werd deel één van ‘De Santoriaanse Kronieken’. Meteen bekroond als het beste fantasyboek van 2003. Een droomstart voor een auteur.”

In 2003 won je als eerste Nederlander de Elf Fantasy Award met je debuutroman ‘De Raad van Zeven’. In 2006 werd je fantasyverhaal ‘Valstrik’ in Aikririane bekroond met de Unleash Award. Wat betekenden deze prijzen voor jou?

“Erkenning is het mooiste wat je kan krijgen. Reacties van lezers zijn daarom ook erg belangrijk voor mij. Awards zijn als PR-middel naar lezers die je nog niet kennen misschien nog belangrijker. Op die manier weten potentiële lezers dat je niet zomaar iemand bent en je daadwerkelijk ook iets voorstelt als schrijver.”

Je treedt ook vaak op als jurylid bij schrijfwedstrijden. Haal je daar zelf voldoening uit?

“Schrijven, uitgeven en jureren, ze onderstrepen de passie die ik voor het genre heb. Bovendien ben ik een talentenjager. Via het jureren zoek ik naar juweeltjes, nieuwe namen, voor mijn uitgeverij Books of Fantasy. Jureren is op zich ook leuk. Ik kan er zien wat andere mensen schrijven en me laten meeslepen door hun vertelingen.”

‘Fantasy Strijd Brugge’. Wat is jouw idee over deze wedstrijd?

“Ik juich iedere schrijfwedstrijd voor het genre toe. Hoe meer er voor schrijvers in het fantasygenre gedaan wordt, hoe beter. Ik zie ‘Fantasy Strijd Brugge’ zeker als een verrijking en niet als concurrentie met de wedstrijd die ik zelf organiseer. Tenslotte zijn het allemaal middelen om schrijvers van ‘het fantastische’ een springplank aan te bieden.”

Heb je een raad voor schrijvers die aan ‘Fantasy Strijd Brugge’ willen deelnemen?

“Laat je ongebreidelde fantasy stromen. Laat je inspireren door kleine dingen en verras met een kortverhaal die een heerlijke ‘twist’ aan het einde kent. Ook al lijken de opgelegde 1.500 woorden weinig, toch past er een afgerond en spannend verhaal in.“

Meer informatie kan worden verkregen worden bij de dienst Cultuur Brugge op het e-mailadres dienst.cultuur@brugge.be of het telefoonnummer 050 44 82 70.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!