ABVV-metaal wil dossier arbeiders/bedienden heronderhandelen
Nieuws, Economie, België -

ABVV-metaal wil dossier arbeiders/bedienden heronderhandelen

De syndicale raad van ABVV-metaal verwerpt het interprofessioneel akkoord en volgt daarmee het negatief stemadvies van voorzitter Herwig Jorissen. "ABVV-Metaal vraagt dat de voorzitter van het ABVV dringend contact opneemt met de Groep van Tien ten einde een oplossing te bekomen die ook voor de arbeiders aanvaardbaar is", klinkt het.

donderdag 27 januari 2011 18:57
Spread the love

Onvoldoende en ongeloofwaardig, zo noemt ABVV-metaal de voorstellen om het arbeiders- en het bediendestatuut te harmoniseren.

“In de tekst van het IPA is nergens sprake van een eenheidsstatuut, zelfs niet van twee evenwaardige statuten. Na de overgangsfase blijven arbeiders die categorie werknemers die enkel met hun handen en niet met hun hoofd werken. In de overgangsfase van zes jaar wordt inzake opzegtermijnen zo weinig van de kloof gedicht dat als men na 2017 tegen hetzelfde tempo zou doordoen, het nog tot 2068 zal duren vooraleer arbeiders en bedienden op een zelfde niveau komen”, aldus ABVV-metaal.

Volgens de vakbond is er ook geen zekerheid over wat er daarna komt. “Welke garantie is er dat het niet stopt met de overgangsfase? Het ontwerp IPA vraagt aan de metaalarbeiders om een blanco cheque te tekenen. Wat ze ooit zullen krijgen, weten ze niet. Wat ze wel weten, is wat ze niet zullen krijgen: een eenheidsstatuut.

Zijn de metaalarbeiders dan niet bang het kind met het badwater weg te gooien, namelijk de andere hoofdstukken van het interprofessioneel akkoord over onder meer de brugpensioenen? “Men moet ons niet chanteren met de verlenging brugpensioen en / of de verlenging van een aantal crisismaatregelen. De arbeiders waren de grootste slachtoffers van de economische crisis. Er kan dan ook onder geen beding getornd worden aan de compensaties uitgewerkt onder de vorige regering (verhoogde “ontslagpremie” – tijdelijke werkloosheid 75%) of aan de verlenging van de bestaande brugpensioenregelingen. Wie dat doet, laat opnieuw de arbeiders de rekening betalen.”

ABVV-metaal wil dat de sociale onderhandelaars een oplossing zoeken die wel aanvaardbaar is voor de metaalarbeiders. “ABVV-Metaal wil sluitende
garanties omtrent de gefaseerde aanpak en vooral dat er na de overgangsfase geen uitstel meer mogelijk is. Indien de sociale partners deze garanties niet kunnen geven, moeten ze komen van de regering.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!