Republikeinse hardliners nemen buitenlandse hulp in het vizier
Nieuws, Wereld, Politiek, Verenigde Staten, Verenigde Naties, Ontwikkelingshulp -

Republikeinse hardliners nemen buitenlandse hulp in het vizier

Nu de Amerikaanse schuld afklokt op 14.000 dollar, hebben Republikeinse haviken hun oog laten vallen op de buitenlandse uitgaven, van diplomatie tot ontwikkeling.

woensdag 26 januari 2011 15:59
Spread the love

Gisteren (dinsdag) kwam de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden samen om “urgente problemen” te bespreken die te maken hebben met de Verenigde Naties. De commissie besprak het voorstel van de Republikeinse voorzitter Ileana Ros-Lehtinen om de Amerikaanse bijdrage aan de VN te doen afhangen van de hervorming van de internationale instelling.

Begin december had Ros-Lehtinen de Amerikaanse diplomatie en ontwikkelingshulp al in het openbaar op de korrel genomen. “Ik zal een aantal besparingen voorstellen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Hulp”, zei ze. “Er zit veel vet aan die budgetten dat vraagt om besparingen. Op andere plaatsen zal het moeilijker zijn, maar toch nodig om de efficiëntie van de Amerikaanse inspanningen te verbeteren en meer te bereiken met minder.”

Het lijkt er nu op dat de VN bovenaan haar lijstje staan. Ook andere commissieleden pleitten voor het inhouden van bijdragen aan de VN op grond van beschuldigingen van corruptie bij de instelling en ontevredenheid over de Mensenrechtenraad. De Republikein Steve Chabot wil de bijdrage aan de VN zelfs volledig afschaffen.

“In het verleden heeft het Congres altijd betaald waar de verschillende regeringen om vroegen”, zegt Ros-Lehtinen in een verklaring. “Dit is een van de eerste echte hoorzittingen over hervormingen binnen de VN in zo’n vier jaar, maar het zal niet de laatste zijn.”

Peter Yeo van de U.N. Foundation, die de hoorzitting bijwoonde, vindt het inhouden van middelen een verkeerd signaal, dat op geen enkele manier bijdraagt aan de Amerikaanse belangen. “Enkel door mee aan de tafel te zitten, kunnen de VS bijdragen aan de nodige veranderingen”, zegt ook Mark Quarterman van het Centre for Strategic and International Studies.

Hulp

Vorige week lanceerde het Republican Study Committee (RSC) een drastisch voorstel om de federale uitgaven met 2500 miljard dollar te verminderen over tien jaar. Daartoe zou onder meer jaarlijks 1,39 miljard dollar bespaard worden bij het Amerikaanse agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Ook de hulp aan landen als Egypte zou aanzienlijk teruggeschroefd worden.

Volgens critici zouden dergelijke plannen, die aangevoerd worden door de Republikein Jim Jordan, de drieledige aanpak van defensie, diplomatie en ontwikkeling onderuit halen. Het Republikeinse voorstel zou “een sleutelprincipe verwerpen dat militaire leiders en presidenten van beide partijen erkend hebben: dat buitenlandse hulp en diplomatie essentieel zijn voor de nationale veiligheid van de VS”, zei de Democraat Howard Berman, een van de leden van de commissie.

“Grote besparingen zouden vernietigend zijn voor de initiatieven van dit land op het vlak van diplomatie en ontwikkeling”, schreef ook politiek commentator Conor Williams vorige maand. “En belangrijker, ze zouden de VS hel wat politieke en economische kansen kosten.”

Usaid-baas Rajiv Shah verdedigde de Amerikaanse ontwikkelingshulp in een toespraak voor het Centre for Global Development vorige week woensdag. Hij wees op de inspanningen die gedaan worden om de hulp efficiënter, goedkoper en meer resultaatgericht te maken en kondigde meteen de lancering van een nieuwe evaluatieprogramma aan.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!