Nieuws, Wereld, Milieu, Milleniumdoelstellingen -

Industrielanden hebben Millenniumconsumptie- doelstellingen nodig

De strijd tegen de klimaatverandering zou veel makkelijker worden als rijke landen hun consumptie van fossiele brandstoffen zouden intomen. Waarom geen internationale consumptiedoelstellingen afspreken waar alle industrielanden naartoe kunnen werken? Het voorstel komt van de Sri Lankaan Mohan Munasinghe, ondervoorzitter van het VN-klimaatpanel (IPCC).

maandag 24 januari 2011 16:18
Spread the love

“We hebben nu de Millenniumdoelstellingen voor de armen”, zegt Munasinghe in een interview met IPS. “We moeten dat uitbreiden naar de rijke landen en ervoor zorgen dat ze duurzamer gaan consumeren.” De Millenniumdoelstellingen zijn acht internationaal aanvaarde doelstellingen die een leidraad vormen voor de inspanningen om de armoede en andere grote ontwikkelingsproblemen in de wereld terug te dringen.

Volgens Munasinghe gebeurt 85 procent van alle consumptie op aarde door de 20 procent rijkste mensen. “Als zij duurzaam gaan consumeren, kan dat de milieulast geweldig verminderen.” Of bindende consumptienormen haalbaar zijn, is een andere vraag. Harde doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, zijn bijvoorbeeld altijd een moeilijk punt gebleken op internationale klimaatonderhandelingen.

Oneerlijk

De klimaatverandering was de laatste maanden weer voorpaginanieuws in heel wat ontwikkelingslanden. Grote delen van Brazilië en Argentinië hebben af te rekenen met extreme droogte, terwijl Sri Lanka, het land van Munasinghe, geteisterd werd door overstromingen en ongewoon koud weer. Dat noodweer is een gevolg van La Niña, een cyclisch weersfenomeen. De klimaatverandering zou de effecten van la Niña versterken.

In Sri Lanka zal het voorbije noodweer dit jaar tot ernstige voedseltekorten leiden, voorspelt hoogleraar Champa Navaratne, het hoofd van de afdeling Landbouwwetenschappen aan de universiteit van Ruhunu. Op langere termijn ziet het er ook duister uit voor de boeren op het eiland. Langere droogteperiodes en grotere hitte kunnen de rijstoogst tegen 2050 met een vijfde doen zakken. De kustgebieden en de nattere regio’s zullen waarschijnlijk meer te maken krijgen met plensbuien, aardverschuivingen en overstromingen.
Het enige wat Sri Lanka kan proberen te doen, is minder kwetsbaar worden voor de gevolgen van de klimaatverandering. Zelf minder fossiele brandstoffen verbruiken, zou nauwelijks een verschil maken. “Het is heel oneerlijk”, zegt Munasinghe. “Het is de CO2-uitstoot van de rijke landen die het probleem heeft veroorzaakt.”
 

Munasinghe is een invloedrijke stem als het om klimaatverandering gaat. Hij adviseert onder meer internationale instellingen als de VN en de Wereldbank, landen als China, Turkije en Brazilië en grote bedrijven als Tesco and Unilever.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!