Nieuws, Politiek, België, Brussel, Shame, SHAME-betoging -

Ruim 35.000 vragen politici hun job te doen

Tussen 30 en 40.000 is waarschijnlijk een vrij accurate schatting van het aantal betogers dat vanmiddag heeft gedemonstreerd tegen de politieke impasse in ons land. De schattingen van de organisatoren - 50.000 - en van de politie - 35.000 - blijven niet ver uit elkaars buurt.

zondag 23 januari 2011 15:31
Spread the love

Niet splitsen – stop de BELGspelletjes

De doorsnee betoger die er op rekende dat deze SHAME betoging zeker niet op tijd zou vertrekken – en daarom wat later toekwam in Brussel-Noord – heeft zeker de kop van de betoging gemist. Dat was dan deels door het vele volk, deels doordat de stoet al ruim een kwartier voor het officiële beginuur van start ging.

De organisatoren hadden gevraagd om kentekens en symbolen van partijen, organisaties en bewegingen thuis te laten. Dat verzoek is vrij goed opgevolgd, met enkele directe gevolgen. De al bij al niet zo talrijke Belgische vlaggen vielen als vanzelf in het blikveld van wie de betoging overschouwde. En het is niet makkelijk om uit te maken wie hier nu juist op straat is gekomen.

Wat was zeker waar te nemen? Er kwamen hier veel jongeren op straat, maar zeker niet alleen jongeren. Dit was qua leeftijd een doorsnee van de bevolking.
Aan wat te horen en te lezen was, stapten er zowel vele duizenden Nederlandstaligen als Franstaligen mee. Wie de hele betoging liet voorbij stappen, concludeerde dat er iets meer Franstaligen hun zondagmiddag hier doorbrachten.

Opvallend veel kwaadheid

Het was zeker geen sfeerloze betoging. Maar veel gezongen werd er niet, al evenmin veel slogans geroepen. Wie reacties sprokkelde, stootte op opvallend veel boosheid over de politieke impasse en over de politici die hun werk niet doen, en over de media die velen niet echt betrouwen.

Drie grote spandoeken, over de volle breedte van de laan én in drie talen, waarschuwden voor 17 februari. Want dan zou ons land het wereldrecord ‘langste regeringsvorming ooit’ in handen krijgen. Vooral dat ligt op de maag van vele betogers.

Niet splitsen – stop de BELGspelletjes

En wat heel veel betogers in geen geval zien zitten, is de splitsing van dit land. Op tal van bordjes was dat – in beide talen – te lezen: ‘Niet splitsen’ naast ‘Niet in onze naam’.

Gelachen mocht er ook, met nogal wat ludieke uitingen. Zoals die betoger met zijn gesplitste bord en daarop de gespltste slogan ‘Dit bord is al gesplitst’. Of dat andere bord: ‘Stop de BELGspelletjes’.
 

Klik hier voor uitgebreid verslag

Klik hier voor 50 interviews met betogers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!