Lotte Pinoy, Stef Kamil Carlens, e.a over ‘Niet in onze naam’
Interview, Nieuws, Cultuur, België -

Lotte Pinoy, Stef Kamil Carlens, e.a over ‘Niet in onze naam’

Vrijdagavond stonden ze in de KVS op het podium tegen het "bekrompen nationalisme". Hieronder leggen ze uit waarom.

zondag 23 januari 2011 20:37
Spread the love

DeWereldMorgen.be

Lotte Pinoy, actrice

“Ik vond het belangrijk om mee te werken aan de avond van ‘Niet in onze naam’ omdat ik het gevoel heb dat we het allemaal aan het verliezen zijn. Ik zie de dingen misschien een beetje simpel, maar we moeten gewoon één land blijven. We moeten samenwerken en genieten van elkaars voor- en nadelen. Ik wil niet in een Vlaanderenland gaan wonen.”

“Ik ben blij dat er nu eindelijk mensen tonen dat ze dit niet meer aanvaarden. Gewoon hier al eens samen zijn met mensen die er hetzelfde over denken, is belangrijk. In Vlaaneren beginnen we heel engdenkend te worden en heel asociaal tegenover elkaar. Hoe asocialer je wordt hoe meer je je op je eigen eilandje terugtrekt en hoe minder je voelt wat de anderen denken en voelen.”

“Het kan me gestolen worden wat mensen als Siegfried Bracke van ‘Niet in onze naam’ vinden. Iedereen die in de KVS was, is positief ingesteld. Dat is het begin van alles.”

DeWereldMorgen.be

Rachida Lamrabet, schrijfster

“Ik vind dat zoveel mogelijk mensen hun onvrede moeten uitschreeuwen over de politieke malaise. Het is toch ongehoord dat we in een land als België al maanden zonder een regering zitten. Waarom eigenlijk? De wereld globaliseert en wij hebben elkaar gewoon nodig. Ik wil hier vanavond tonen dat dit mij raakt. En dat ik me zorgen maak over de toekomst van dit land en over de toekomst van mijn kinderen in dit land. Ik wil dat er iets gebeurt. En het is aan ons allen om in beweging te komen want als we op de politici wachten, kunnen we lang wachten.”

“We moeten ophouden met die futiliteiten en de echte problemen aanpakken: de hoge werkloosheid, de financiële crisis, de milieuproblemen. Dat zijn de dingen die er echt toe doen.”

“Ach, en die kritiek van Bracke en co. Die verwondert mij niet. Het past niet in hun kraam dat burgers mondig zijn. Dat ze tonen dat ze niet akkoord zijn met de manier waarop dit land geleid wordt.”

“Mensen kunnen dingen in beweging zetten. Kijk maar naar Tunesië. Ook bij ons is er nog veel werk aan de winkel. Laten we vooral niet gezapig in onze zetel blijven zitten hopend dat de heren in hun rode pluche het voor ons gaan regelen.” “Er klopt wel iets van de kritiek dat de oproep voor de betoging van zondag vaag is, maar elk protest begint vanuit een intuïtief buikgevoel en nadien komt de rede.”

DeWereldMorgen.be

An Provoost, schrijfster

“Men beschuldigt me ervan dat ik niet voldoende uitkom voor mijn identiteit. Ik wil wel eens weten om welke identiteit dat dan gaat. Voor mij is die identiteit iets dat ik zelf wil definiëren. Je kan de grenzen van elk land bevragen, maar de huidige splitsingsdrang lijkt me vooral ingegeven door economische motieven. Eens je daar aan begint, waar eindigt dat dan?”

“Een land moet je kunnen besturen zoals je een gezin bestuurt. Ik stel me ook niet de vraag of mijn zoon die tweede in rij is genoeg heeft bijgedragen om zijn zakgeld te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom hij niet genoeg de afwas heeft gedaan. Ik wil best wel zoeken naar die oorzaken. Niet om één van mijn kinderen te verstoten, maar om naar oplossingen te zoeken.”

“Je kan ons land ook vergelijken met een kathedraal. Die is vandaag ook niet meer nuttig. Maar checken wel of er lekken zijn en waar nodig renoveren we. Een kathedraal mag je niet louter in economische termen beoordelen. Er is altijd ook een emotionele, historische en esthetische waarde. Daarom ben ik voor herstellingen in plaats van afbraak.”

“Ik heb geen zin om straks in het buitenland te vertellen dat ik in Vlaanderen woon en dat dat naast België ligt. Want Brussel en Wallonië gaan zich natuurlijk gewoon Belgique blijven noemen. België is niet ideaal maar het is er en het bestaat nog niet zo lang om het nu al op te blazen.”

“Ik vind het vreemd dat mensen dingen aanvallen omdat ze links of rechts zouden zijn. In een democratie moet je toch durven debatteren en definiëren waarvoor je staat. Het is toch niet omdat we niet denken zoals zij dat we oubollig zijn? Door het in een links of rechts hoekje te stoppen probeert men het debat monddood te maken.”

“In een democratie is het vinden van een compromis een wilsdaad. Als men niet overeenkomt of niet tot een consensus komt, is dat gewoon onwil. Niet iets dat ons gewoon overkomt.”

DeWereldMorgen.be

Dirk Tuypens, acteur en mede-initiatiefnemer

“De avond is fantastisch verlopen. We hebben het evenement in heel weinig tijd georganiseerd. Het was een beetje spannend. Maar het liep al snel als een trein. Ook het publiek is laaiend enthousiast. Als we nog een tweede avond hadden georganiseerd, zou die ook meteen uitverkocht geweest zijn.”

“We hopen dat dit een begin is van een brede beweging. Er zitten al heel wat groeperingen en organisaties in het platform ‘Niet in Onze Naam’. We hopen dat er nog meer bewegingen aansluiten.”

“Deze avond is een fantastisch aanzet. We gaan snel bij elkaar zitten en verder bespreken wat we nog gaan doen. Deze avond bewijst dat er potentieel is en dat het kan.”

DeWereldMorgen.be

Rik Hancké, toneelregisseur en acteur

“Het podium heeft altijd een politieke functie wat men er ook op speelt. Ofwel is het een ontkenning van de politiek ofwel is het een politieke daad. Op dit moment is het podium ingenomen door een politieke daad.”

“Het voorstel om het land te splitsen circuleert niet meer enkel in obscure kringen, maar wordt overal bediscussieerd. En daar ben ik uiteraard tegen samen met alle mensen die hier zijn. Omdat ik ten eerste altijd al een tegenstander ben geweest van grenzen. Met taal moet rekening worden gehouden maar taal mag geen scheidingen maken. We moeten elkaars taal zoveel mogelijk leren. Maar een taalgrens vind ik absurd. Grenzen maken is tegen de menselijke samenleving. Het woord zegt het al: ‘samen leven’.”

“We zijn terecht tegen de muur van Berlijn geweest. We zijn tegen de muur in Israël die de Palestijnen wil afzonderen. Waarom gaan we hier dan zelf muurtjes bouwen? In het begin zullen het tolmuren zijn maar nadien worden het echte muren. Gaan we dan nadien ook muren bouwen tussen de provincies en binnen de provincies?”

“De tweede reden waarom ik hier ben is de tendens in Europa en in de VS naar een verdere neoliberalisering. We weten ondertussen dat de kapitalistische economie vooral gunstig is voor een minderheid. Bijna 50 procent leunt aan bij de armoedegrens en 5 procent is echt rijk. De overigen proberen krampachtig bij die vijf procent te geraken. Deze kapitalistische economie werpt dus ook muren op.”

“De N-VA, LDD en VB zijn voor de scheiding via de taalgrens en voor de scheiding die het kapitalisme al veroorzaakt. Wij, artiesten die in de bevrijdende sector van de maatschappij leven moeten daar tegen ageren.”

“De Vlaamse beweging is zelf oubollig. Ze is ontstaan in de 19de eeuw en tot de Eerste Wereld Oorlog had ze terechte eisen. Omdat het noorden van België van de landbouw leefde en het moest afleggen tegen het zuiden dat in handen was van grote industriëlen. Maar dat is nu al lang niet meer zo. Sinds de jaren ’60 is Wallonië het armste gebied geworden en zijn de industriëlen naar het buitenland gegaan omdat daar meer geld te rapen viel. Oubollig is een beweging die standpunten omhelst die versleten zijn. Maar een beweging voor solidariteit en tegen het neoliberalisme is juist enorm actueel.”

DeWereldMorgen.be

Geert van Istendael, schrijver (midden)

“Eng nationalistische parolen mogen niet in mijn naam worden geuit. Er wordt ook altijd gesproken over een oud-Belgischgezinde elite die het volk zou verraden. Ik weet niet goed welk volk ik zou moeten verraden. Ik spreek zowel Nederlands als Frans en schrijf in het Nederlands. Wie zou ik dan verraden hebben in godsnaam?”

“Ik breng deze avond een liedje met het refrein: ‘ik ben de bastaard’. Dat vind ik het wezen van de Belg en ook de waarde van de Belg.”

“Ik vind dat politici hun werk moeten doen. Ze moeten een akkoord tot stand brengen tussen de gemeenschappen. En zelfs al zal zouden er twee staten komen dan nog moeten we met elkaar onderhandelen want we leven naast elkaar. Zij worden betaald om te regeren en ze doen dat verdomme niet.”

DeWereldMorgen.be

Stef Kamil Carlens, muzikant

“Samen met alle mensen die hier zijn deel ik de angst dat als we niet meer solidair kunnen zijn met de andere helft van het land, we dat binnenkort ook niet meer kunnen met de minderbedeelde helft van Vlaanderen. We komen dan in een situatie van ieder voor zich. Geen sociale zekerheid meer maar de survival of the fittest.”

“Is dit een oubollig Belgicistisch evenement? Wat willen ze dan? Dat we met zijn allen meedoen aan de ‘Slimste mens’? Politici als Bracke kunnen net iets leren van dit evenement. Artiesten spreken niet in slogans, maar proberen een gevoel, een menselijkheid over te brengen. Om menselijkheid moet het in de politiek ook draaien los van alle belangen.”

“Waarom altijd die krachtige taal en die ene scherpe uitspraak na de andere. Waar eindigt zoiets? Dat is toch geen communicatie.”

DeWereldMorgen.be

Will Ferdy, muzikant

“Ik ben Vlaming in hart en nieren maar ik voel me ook Belg. En dat is al mijn hele leven zo. Dat heb ik te danken aan mijn vader die zeer vaderlandslievend was. Hij is jaren onder de wapens geweest tijden de Eerste Wereldoorlog. Ons land moet één blijven. Ik zou het verschrikkelijk vinden mocht België uiteenvallen.”

“Ik heb respect voor ieders overtuiging maar je kan inderdaad wel stellen dat deze avond gekant is tegen die politieke strekkingen die het nogal scherp stellen. Ze zijn het land aan het kapotmaken en dat vind ik verschrikkelijk.”

“De liedjes die ik gekozen heb voor vanavond spreken voor zich. Het eerste is “We kunnen elkaar niet missen” en het tweede is “Utopia”.”

DeWereldMorgen.be

Sioen, muzikant

“Ik ben heel positief opgevoed en ik vind dat er teveel negativiteit is in de politiek. Politici halen vaak met grof geschut naar elkaar uit. Ik vind dat ze wat positiever en opbouwender mogen zijn. Als ze dat niet kunnen, is dat een gebrek aan intelligentie.”

“Ik heb zelf een project gedaan met Zuid-Afrikaanse muzikanten. Een totaal andere cultuur en een andere leefwereld. We hebben samen muziek gemaakt en leerden elkaar kennen door te communiceren.”

“Ik ben Gentenaar, ik ben ook Vlaming. Ik voel me verbonden met de Vlaamse cultuur en ook met de Belgische cultuur. Ik voel me ook Europeaan, ik voel me ook wereldburger. Ik vind niet dat de politici het recht hebben om ons een stuk van onze identiteit af te nemen. Als kunstenaar puren we uit die verschillende identiteiten.”

“Ik ben sowieso niet iemand die in hokjes denkt. Het is de rol van artiesten om wat te dromen en romantisch te denken. Muziek, theater en kunst in het algemeen steken juist grenzen over. Ik vind dit evenement helemaal niet oubollig maar juist iets heel actueel. We zijn allemaal bastaarden. Kijk naar onze geschiedenis. Als de Belgische attitude oubollig is dan kent Bracke volgens mij zijn geschiedenis niet goed.”

Pieter-Jan De Smet, muzikant

“Je stem laten horen is belangrijk. Sommigen doen dat door het uit te schreeuwen. Anderen door te schrijven, een tekst voor te dragen of muziek te maken. Mijn beweegreden is ‘solidariteit’. Die moet er altijd zijn in onze maatschappij. In maatschappij zit het woord ‘maat’. De mensen zijn maten van elkaar. Helaas zijn er een aantal krachten en machten die op dit moment allerlei dingen boven ons hoofd beslissen, voor wie solidariteit een vies woord is. Ze vinden het een achterhaald links begrip.”

“Ik vind mensen als Siegfried Bracke triestige burgermannetjes die nu eindelijk uit de kast komen. Hij behoort tot een generatie van brave jongens die in de jaren ’50 en ’60 op het college zaten en in ’68 op de kar van het protest sprongen omdat ze zo konden rebelleren tegen hun ouders. Maar ze hebben nooit echt het gedachtegoed van ’68 tot zich laten doordringen.”

“Zijn wij oubollig met ons protest? Sommigen vinden de vakbonden ook oubollig. Als mensen alles laten wat niet salonfähig of modern en hip is, zijn we in een fantastische dictatuur beland.”

DeWereldMorgen.be

Lebuïn D’Haese, beeldhouwer

“Ik maak mij zorgen over het nationalisme dat oprukt in Vlaanderen en Wallonië, waardoor mensen zich terugplooien op zichzelf. Hierdoor verliezen we de solidariteit die toch voor de welvaart in ons land heeft gezorgd stilaan uit het oog. Die bekrompenheid uit zich ook cultureel. Kunstenaars hebben het daar heel moeilijk mee.”

“We hoeven niet met de vlag te zwaaien of de koning tot symbool uitroepen. Maar we geloven wel in de solidariteit tussen de mensen om wat we hebben aan welvaart te verdedigen.”

“Ik bouw op het podium drie uur lang twee beelden. Ik maak twee totems met grote hoofden die vlak bij elkaar staan. Er komen meer hoofden bij die alsmaar kleiner worden en verder van elkaar staan. Op de duur staan ze zo ver van elkaar en zijn zo klein dat ze elkaar ook niet meer begrijpen.”

“Als je iets in een hokje stopt, hoef je er ook niet over te discussiëren. Dit evenement is helemaal niet anti-Vlaams. Het is voor meer solidariteit.”

DeWereldMorgen.be

Daan Hugaert, acteur

“Het is onze plicht om vanuit de culturele wereld deel te nemen aan een brede beweging die komaf wil maken met de politieke situatie waarin we nu verzeild zijn geraakt. Het rechts-nationalistische gedachtegoed streeft een soort economisch separatisme na. Dat heet dan confederalisme. Enfin, er wordt gegoocheld met termen maar als je het allemaal goed analyseert, zit er heel weinig menselijkheid of solidariteit in. Het draait enkel om geld en egoïsme.”

“Het egoïstische hokjesdenken van bepaalde groepen moet ophouden. We willen niet meestappen in die liberale economische logica met een nationalistische saus. De nieuwe hypocrieten – zoals ik ze noem – hebben volgens mij ook geen eerlijk verhaal. Het zijn extreemrechtse sabelslijpers. En aan de top van de N-VA zitten ook zo’n figuren. Wat niet wil zeggen dat al de mensen die gestemd hebben voor de N-VA dat ook zijn.”

“Dit is geen oubollig gedoe. In mijn studententijd heb ik vaak betoogd, maar daarna kwam er een periode waarin betogen niet meer zo in was. Nu leven we in een internettijdperk, maar net door dat internet vinden mensen elkaar zoals op de virtuele camping.”

“De zondagmars heeft mijn zegen, al kan ik er zelf niet bij zijn. Ok, het is nog wat vaag en misschien zelfs zweverig, maar het is essentieel dat mensen op straat komen en elkaar vinden.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!