Colombia ziet voedselprijzen flink stijgen
Verslag, Nieuws, Wereld -

Colombia ziet voedselprijzen flink stijgen

BOGOTA -- Colombia verwacht een flinke stijging van de voedselprijzen. Dat is het gevolg van de hoge prijzen op de internationale markten enerzijds en de verliezen na negen maanden van vernietigende regens anderzijds. Critici zeggen dat vooral het voedselbeleid van de regering faalt.

vrijdag 21 januari 2011 14:11
Spread the love

De regering schat dat de voedselprijzen volgende maand ineens met 3 procent zullen stijgen, de privésector verdubbelt dat percentage zelfs.
Colombia beleefde vorig jaar de zwaarste regenperiode in vijftig jaar. Meer dan 2 miljoen mensen werden getroffen, vooral het noorden van het land. Er vielen 310 doden en 300 gewonden, 5600 woningen en tienduizenden hectaren landbouwgrond werden vernield.

Import

“De mondiale crisis raakt ons veel meer dan de overstromingen van de gewassen aangezien het land 100 procent van de gerst, linzen, erwten en kikkererwten koopt, 95 procent van de tarwe, 90 procent van de soja en sorghum en 75 procent van de maïs”, zegt econoom Aurelio Suárez van de niet-gouvernementele organisatie Unidad Cafetera y Salvación Agropecuaria.

“De inflatie is een gevolg van de import van dure voedingsproducten”, zegt Suárez. “Maar de regering en de ondernemersorganisaties proberen de informatie te manipuleren, ze wijten alles aan de regen en niet aan het falende beleid inzake voedselzekerheid.”

Suárez schat de 75 procent van elke prijsverhoging het gevolg is van de internationale crisis, de resterende 25 procent schrijft hij op rekening van de overstromingen en de binnenlandse transportproblemen. “De crisis ontstaat onder meer door de vermindering van de tarweoogst in Rusland, de problemen in Australië en andere landen, waardoor we nu volgens de FAO met de hoogste prijzenindex van de laatste vijftig jaar zitten”, zegt Suárez.

Corruptie

Suárez ziet twee fundamentele oorzaken van de huidige malaise in de Colombiaanse landbouw: de komst van grote internationale bedrijven midden vorige eeuw en de productie van biobrandstof sinds de jaren negentig van de vorige eeuw. “In de Colombiaanse landbouw is het aandeel van de productie van basisvoeding steeds kleiner, terwijl de productie van palmolie, rietsuiker en bossen steeds groter wordt.”

Van 2002 tot 2009, toen de rechtse politicus Álvaro Uribe president was, steeg de invoer van voedsel van 6 miljoen tot 10 miljoen ton.

Corruptieschandalen volgden elkaar op. Geld dat voor de meest kwetsbare boeren bestemd was, ging naar grootgrondbezitters en mensen die niets met de landbouw te zien hadden.

Invoer van rijst

Vanaf februari voert Colombia 40.000 ton extra rijst in. Landbouwminister Juan Camilo Restrepo benadrukt dat er voor geen enkel voedingsproduct een tekort is maar hij sluit evenmin nieuwe aankopen in het buitenland uit.
Rijstkwekers in de departementen Tolima, Huila, Meta, Casanare en Guaviare, in het centrum en zuidoosten van het land, verzetten zich tegen de bijkomende invoer van rijst. “Nog voor maart zullen ze massaal mobiliseren om de stopzetting van de invoer te vragen want die is helemaal niet nodig”, zegt Suárez. “Drie van elke vier borden rijst die de Colombianen eten, komen uit deze departementen.”

– – – – – – – –
Auteur: Helda Martínez
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!