Wanorde, Begeerte of Fragiliteit ? Moeilijk kiezen (foto : Jazie Custers)

Zinnekeparade van 2012 laat zich door Wanorde inspireren

De eerste kogel is door de kerk : de volgende Zinnekeparade zal zich door het thema 'Wanorde' laten inspireren. 'Wanorde' klopte vandaag de twee andere thema's die uit vele honderden voorstellen waren komen bovendrijven, namelijk 'Begeerte' en 'Fragiliteit'.

donderdag 20 januari 2011 21:29
Spread the love

De Zinnekeparade heeft de voorbije weken slim gehengeld naar voorstellen voor de stoet van 2012. De afgelopen weken werden er in de hele stad papieren uitgehangen, in nachtwinkels en wasserettes en op andere populaire plaatsen. Geen kostelijke advertenties, geen dure boodschappen van het reclamebureau, maar plakbrieven zoals u en ik ze uithangen wanneer we onze kat kwijt zijn, of onze kluts. In alle denkbare en ondenkbare talen stond daarop geschreven dat wie een idee had dat zo rap mogelijk moest opsturen. “En de boodschap is geweldig doorgesijpeld”, zegt Myriam Stoffen van de Zinnekeparade. In een mum van tijd kwamen er maar liefst 883 ideeën binnen voor de volgende stoet. Wat toont hoe Zinneke na tien jaar een ritueel is geworden dat nu elke keer opnieuw gemakkelijk wortel schiet.

Dan ging het snel. Dinsdag stonden er drie thema’s op zinneke.org, de website van de tweejaarlijkse parade : Wanorde/Désordre – Begeerte/Désir – Fragiliteit/Fragilité, en werden we aangemaand te kiezen. “Die thema’s kwamen vanzelf bovendrijven uit de bijna 900 suggesties”, zegt Dis Huyghe. “Nogal wat voorstellen drukten uit dat veel mensen zich ongerust maken over de gang van zaken, op sociaal vlak, maar ook politiek en zeker ook communautair”. Andere correspondenten vonden dat de Zinnekeparade een uitbundige gebeurtenis vol warmte en solidariteit moet zijn, of eerder een broze manifestatie omdat er in Brussel nu eenmaal veel fragiele mensen leven.

Boca Royal

En dan komt de uitslag. De Boca Royal, het vrijbuiterscafé op het nummer 1-2-3 van de Koningsstraat, zit behoorlijk volgepakt met mensen die met eigen oren willen horen hoe we in mei 2012 de straat op gaan. Zelfs de televisie is van de partij. “Nog 4 minuten tateren”, vraagt de reporter van Télé-Bruxelles, want dan gaat hij live op antenne. Vooraan op het podiumpje geven twee dames gestalte aan Begeerte en Fragilité. Een heer met hoge hoed en kattenkooi mag Wanorde zijn. Omdat de televisie er is, mogen we eens hard onze voorkeuren krijsen. Dan valt ineens het doek van een staander en komt ‘Wanorde’ te voorschijn, de slagzin voor volgende keer. “Ze zaten alledrie héél dicht tegen elkaar”, zegt Dis Huyghe. Voor de statistieken : Wanorde haalde 38% van de stemmen, Begeerte 32% en Fragile – ge zijt breekbaar of ge zijt het niet, 29,2%. Het mag nu dus rondgebazuind : op zaterdag 19 mei 2012 trekt al voor de zevende keer de Zinnekeparade uit, dit keer met Wanorde als motto.

Over twee maanden begint de hele praktische voorbereiding al. Dan trekken de gangmakers van de parade de Brusselse wijken in, om iedereen te ontmoeten die de komende tijd aan de stoet gaat werken. In september beginnen de eerste Zinnodes ook echt te prakkezeren over hoe ze Wanorde vorm gaan geven. “En één keer december of januari zijn alle Zinnodes gelanceerd”, zegt Myriam Stoffen. Die Zinnodes zijn het hart van de stoet, groepen die zich spontaan vormen rond de meest gevarieerde clubs. En die, dat staat nu al vast, tegen de 19-de mei weer met magnifieke verzinsels uit hun kot gaan komen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!