Nieuws, Cultuur, België, Asielcentrum, Irak, Vottem, Rotterdam, Kunstschilder, Samir Hadi Al Zahawi, Globe Aroma -

Iraaks artiest uit detentiecentrum exposeert bij Globe Aroma in Brussel

De Iraakse kunstschilder, Samir Hadi Al Zahawi, ontdekte het kunstatelier van Globe Aroma in Brussel begin november 2010. Na bijna 2 jaar niet meer geschilderd te hebben, ging hij enthousiast aan de slag en werkte bijna dagelijks tot hij op 14 december werd opgesloten in het gesloten asielcentrum in Vottem.

donderdag 20 januari 2011 17:25
Spread the love

Ondertussen is hij reeds overgebracht naar Nederland, waar hij twee jaar geleden zonder succes een asielaanvraag indiende. Hij zit momenteel gevangen in het detentiecentrum voor asielzoekers in Rotterdam. Daar werd zijn gsm afgepakt!

Machteloos tegenover de situatie

Tijdens het twee weken durende verblijf van Samir Hadi Al Zahawi in Vottem was het nog mogelijk om telefonisch contact te onderhouden. Dit recht blijkt in het detentiecentrum van Rotterdam niet te bestaan. Alleen hijzelf heeft het recht om naar buiten te telefoneren. Hoeveel keer per dag of hoeveel hem dat kost, is erg onduidelijk.

Wij staan als organisatie totaal machteloos tegenover deze situatie en begrijpen niet hoe een land als Nederland Iraakse vluchtelingen uit Bagdad kan terugsturen.

De expo die gepland was samen met Samir gaat toch door zoals voorzien op 21 januari 2011. Het is een hart onder de riem van de kunstenaar dat zijn schilderijen in Brussel veilig zijn en ook nog worden tentoongesteld. Daarnaast hopen we dat extra persaandacht voor zijn situatie als Iraaks kunstenaar hem ook juridisch kan vooruit helpen.

Actief in hedendaagse kunstscène in Irak

Samir Hadi Al Zahawi werd geboren op 1 augustus 1976 te Bagdad. Hij behaalde zijn diploma beeldende kunst aan het Instituut voor Schone Kunsten van zijn geboortestad. Zelf doceerde hij er van 2003 tot 2005.

Hij was erg actief in de hedendaagse beeldende kunstscène in Irak, onder andere door zijn lidmaatschap van de Iraakse Vereniging voor Schone Kunsten en van de Nationale Kunstenvereniging.

Zijn schilderijen zijn een uitdrukking van z’n emoties, van onuitgesproken lijden vanwege de situatie in zijn vaderland. De manier waarop hij omgaat met kleur en licht spreekt tot ieders verbeelding.

In 2008 vluchtte hij weg uit Irak richting Europa. Het is pas in november 2010 dat hij opnieuw begon te schilderen bij Globe Aroma in Brussel. Op amper twee maanden tijd creëerde hij verscheidene werken. Aan deze creatieve periode kwam een bruusk einde op 14 december toen hij werd opgesloten in het gesloten asielcentrum in Vottem (bij Luik).

Vernissage als steunbetuiging

Globe Aroma nodigt iedereen uit op de vernissage van de tentoonstelling van het werk van Samir, als een steunbetuiging voor zijn huidige situatie en die van vele andere vluchtelingen die in mensonwaardige omstandigheden worden opgesloten in België, Nederland en andere Europese landen.

Globe Aroma is een Brusselse, sociaal-artistieke organisatie, die enerzijds werk- en ontmoetingsruimte biedt aan artiesten-zonder-papieren en anderzijds sociaal-artistieke projecten opzet met de grote groep nieuwkomers in België onder een steeds wisselende artistieke leiding.

Zo werd in 2009 het project ‘De Tafel Keuken’ en ‘Made in Belgium’ gerealiseerd onder leiding van Ernst Maréchal en in 2010 werd de expo en documentaire film ‘Home and away’ gecreëerd met een groep ‘hedendaagse nomaden’ door Ann Van de Vyvere.

De expo van Samir past in het kader van de werk- en ontmoetingsruimte van Globe Aroma, waar de kans geboden wordt aan nieuwkomers-kunstenaars in Brussel om hun werk tentoon te stellen.

Praktisch:

Vernissage van de tentoonstelling met werk van Samir Hadi Al Zahawi: vrijdag 21 januari 2011 om 18 uur in het atelier van Globe Aroma, Cellebroersstraat 16, 1000 Brussel.

De tentoonstelling loopt tot en met 8 maart 2011, van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur en daarbuiten ook na afspraak.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!