Afrika, Protestacties, Tunesië -

Bloederig weekend in Tunesië

donderdag 20 januari 2011 17:36
Spread the love

Video: Waarschuwing! Zeer expliciete en gruwelijke beelden van dodelijke slachtoffers in hospitaal te Kasserine.

Meerdere mensen werden gedood tijdens confrontaties met de politie in verschillende delen van Tunesië dit weekend.

Tunesië wordt al sinds enkele weken getroffen door sociale onlusten ten gevolge van de hoge werkloosheid en levensduurte en de heersende corruptie. Van bij aanvang treedt de Tunesische overheid hard op tegen de demonstranten. Niettegenstaande dit, of misschien dankzij dit optreden verminderen de protesten niet en verharden ze.

Volgens een bericht op de in Tunesië gecensureerde webstek van radio Kalima vielen er minstens vijftig doden in de steden Thala, Kasserine, Meknassi, Feriana en Reguab door “speciale troepen en parallelle milities”.die met scherp schoten voor het uiteendrijven van demonstraties en begrafenisstoeten.

Bronnen bij de vakbonden deelden Al Jazeera zondag mee dat er in de stad Thala zes doden en gewonden vielen nadat de veiligheidsdiensten het vuur openden en nog eens veertien personen werden gedood tijdens gelijkaardige confrontaties in de regio van Kasserine. Wat het voorlopig aantal dodelijke slachtoffers bij Al Jazeera op twintig brengt.

De Tunesische overheid spreekt van veertien doden gedurende gans het weekend, schrijft de BBC.

Volgens het laatste bericht op TF1 vielen er in Kasserine alleen al meer dan 50 doden.

Een vakbondsmilitant die getuige was van de onlusten in Thala vertelde het AFP dat de doden tussen de zeventien en dertig jaar oud waren en dat ze vielen toen de politie het vuur opende op de massa, staat te lezen in de Financial Express.

Volgens getuigen vuurde de politie ondermeer na het inzetten van een waterkanon om een massa uiteen te drijven die brand had gesticht in een overheidsgebouw. De politie zou bekogeld zijn geweest met stenen en brandbommen.

Door een informatiestop heeft de pers het moeilijk om slachtofferaantallen bevestigd te krijgen. Maar een groot aantal verontrustende en gruwelijke beelden van wat gewonde en gedode demonstranten lijken te zijn, worden verspreidt via veel sociale media. (Nawaat, Egyptian Chronicles,…)

Het volstond de tag #sidibouzid, #kasserine, #feriana of #thala in te geven in Twitter om overstroomd te worden met wanhoopskreten, boodschappen van verontwaardiging en strijdbaarheid en verontrustende getuigenissen.

De tweets gaven een onophoudelijke update van de protesten. Zo kon je er lezen dat verschillende universiteitscampussen belaagd werden door de politie, dat het leger werd ingezet en dat sommige politiekantoren in brand stonden.

Alle universiteiten en scholen in Tunesië zijn trouwens van overheidswege gesloten tot men uitgevonden heeft wie de studenten, die massaal aan de protesten deelnamen, heeft opgehitst, meldt Al Jazeera.

Vrijdag zou het reeds onrustig zijn geweest in Thala. Een vakbondsleider deelde AFP mee dat demonstranten er een bank en verschillende overheidsgebouwen hebben belegerd en in brand gestoken.

Zaterdag veroordeelde de UGTT, Tunesië’s grootste vakbond, de overheid voor het hardhandig aanpakken van de demonstranten. Verscheidene honderden vakbondsleden verzamelde in Tunis voor een moment van stilte om de doden te herdenken die sinds het begin van de protesten vielen.

UGTT heeft inmiddels opgeroepen tot een algemene staking.

Ondertussen veroordeelt president Ben Ali de protesten door erop te wijzen dat ze “investeringen en toerisme” in Tunesië ontmoedigen. Zaken waar het land veel van zijn inkomsten uit haalt.

Protest deint uit naar het Westen

Le Figaro berichtte over een “kleine explosie” die zich voordeed aan het Tunesische consulaat te Pantin, een gemeente in de buitenwijken van Parijs, op zondagochtend. Het gebouw werd licht beschadigd.

Raouf Najar, de Tunesische ambassadeur in Frankrijk, zei in een verklaring dat: “de desinformatie gedurende de laatste dagen over wat er in Tunesië plaatsvindt van die aard is dat alles mogelijk is, ook deze terroristische aanslag.”

Het consulaat openden later op de dag onder politiebewaking terug zijn deuren.

Uiteindelijk zal de zware censuur die momenteel in Tunesië wordt opgelegd niet vreemd zijn aan de gebrekkige nieuwsgaring en berichtgeving. Buitenlandse verslaggevers worden het land uitgezet of krijgen er geen toegang toe en verschillende Tunesische verslaggevers werden reeds gearresteerd.

In verschillende buitenlandse steden, zoals Berlijn en Montreal, vonden voor gebouwen van de Tunesische vertegenwoordiging reeds protesten plaats in solidariteit met de Tunesische bevolking en om de sociale wantoestanden, de corruptie en werkloosheid die in Tunesië onder het beleid van president Ben Ali heersen, aan te klagen.

Reuters schreef op vrijdag dat de VS haar bezorgdheid had geuit omtrent de aanpak van de protesten en de staat van de vrijheid van meningsuiting, informatie en vergadering bij de Tunesische ambassadeur in Washington. De Tunesische overheid haar inmenging met het internet, onder andere het hacken van Facebookaccounts door de Tunesische overheid, werd aangehaald.

Catherine Ashton, woordvoerdster van de EU, riep maandag op tot de vrijlating van alle bloggers, journalisten, advocaten en vreedzame demonstranten die de afgelopen weken werden gearresteerd, tot terughoudendheid in het gebruik van geweld en het respecteren van de fundamentele vrijheden. De EU is de voornaamste handelspartner van Tunesië en onderhandelt momenteel met het land over de versterking van hun bilaterale relatie.

Lees ook op De Wereld Morgen:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!