Cultuur, België, Stampmedia, Muziek, Kelstone, Jan Van Kelst -

Belgische uitvinder verleidt muziekwereld met de Kelstone

Wat Adolf Sax is voor de saxofoon, is Jan Van Kelst voor de Kelstone, een nieuw muziekinstrument van Belgische makelij. Hij ontwierp een instrument dat een brug slaat tussen de gitaar en de piano. Belgische creativiteit ten top.

donderdag 20 januari 2011 12:20
Spread the love

Het gebeurt niet elke dag dat een Belg een muziekinstrument uitvindt.

Zo’n vier jaar geleden bedacht Jan Van Kelst (47) een nieuw snaarinstrument: de Kelstone. Hij kreeg steun van de overheid om het instrument, toen nog een prototype, verder op punt te stellen en in de handel te brengen.

Die fase heeft hij onderhand bereikt. Er bestaat zelfs al een Facebookgroep die vorige week de kaap van vijfhonderd leden overschreed, en ook op Youtube verschijnen de eerste videobeelden van muzikanten die zich wagen aan het bespelen van de Kelstone.

Muzikale frustratie als drijfveer

“Het innovatieve ligt in het feit dat je handen bovenop de snaren liggen. Bij andere snaarinstrumenten zitten je handen om de hals en bespeel je de snaren ondersteboven. Dat is erg beperkend. Bovendien staat het instrument horizontaal voor je, zoals een piano, zodat je het niet zelf hoeft te stabiliseren.”

Het idee ontstond uit muzikale frustratie. Al jaren speelde Van Kelst de Chapmanstick, een snaarinstrument waarbij je met je vingers op de snaren hamert. De tekortkomingen van vooral dit maar ook andere snaarinstrumenten vormden de inspiratie voor zijn uitvinding.

Massa’s mogelijkheden

“Het instrument heeft harmonisch ontzettend veel nieuwe mogelijkheden. Met een hand kan je bijvoorbeeld vier akkoorden overbruggen. Dat is uniek”, legt Van Kelst uit. Maar vooral de nieuwe expressiemogelijkheden zijn een verrijking en uitdaging. Naast het hameren van de snaren zijn ook alle gitaartechnieken mogelijk: sliding, bending, fingerpicking…

“Live heb ik het instrument nog niet gehoord, maar wel op Youtube. Het lijkt me in ieder geval vernieuwend. Er zit zeker potentieel in. Alleen de sound leek me op het eerste zicht nogal plat. De gitaar overtreft het zeker niet, maar ik zou er misschien wel eens mee willen experimenteren”, zegt Jennik Verlinden (20), student gitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Enkele Belgische muzikanten en bands, onder andere Axl Peleman, Ozark Henry en Triggerfinger, kregen een exemplaar in leen om de mogelijkheden ervan uit te proberen.

‘Smoke on the water’ na vijf minuten

“Het instrument is geschikt voor zowel solisten, omdat het heel expressief is, als voor componisten, die een groot bereik nodig hebben”, aldus Van Kelst.

Op de vraag of hij zelf een goede Kelstonespeler is, antwoordt hij bescheiden. “Ik ben zeker geen virtuoos, maar momenteel ben ik nog de beste, vrees ik. Daarom zijn we op zoek naar mensen die zich erop willen toeleggen. De drempel ligt laag. Onlangs kon een jongen van acht er na vijf minuten ‘Smoke on the water’ van Deep Purple op spelen.”

Het instrument is te koop op de officiële website van de Kelstone en in een handvol winkels in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Er hangt een prijskaartje van duizendhonderd euro aan, btw inclusief. Momenteel zijn er een vijftigtal exemplaren verkocht.

© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!