Ecuadoraanse president regeert via volksraadplegingen
Verslag, Nieuws, Ecuador, Rafael Correa -

Ecuadoraanse president regeert via volksraadplegingen

QUITO -- De Ecuadoraanse president Rafael Correa plant deze lente voor de vijfde keer sinds 2007 een referendum. De Ecuadoranen zullen zich onder meer kunnen uitspreken over de hervorming van het Ecuadoraanse gerecht en strengere regels voor de media.

woensdag 19 januari 2011 12:08
Spread the love

Met vijf van de vragen op het lijstje wil Correa de bevolking doen instemmen met wijzigingen in de grondwet van 2008, die ook in een referendum werd goedgekeurd.

Correa wil de onder meer de huidige Gerechtelijke Raad opheffen en een commissie oprichten die het Ecuadoraanse gerecht moet hervormen. Daarnaast stelt de president voor de voorwaarden te verscherpen voor de vrijlating van verdachten die preventief zijn aangehouden – een thema dat door de oppositie wordt bespeeld. Verder wil Correa in de grondwet regels opnemen die bankiers en media-eigenaars verbieden ook in andere economische sectoren actief te zijn.

Verbod op goktenten

De overige vragen peilen naar de mening van de Ecuadoranen over onderwerpen die later in wetsontwerpen kunnen worden gegoten.

Correa wil weten of de Ecuadoranen achter een verbod op casino’s en andere goktenten kunnen staan en ook zouden instemmen met een verbod op “evenementen waarbij dieren gedood worden” – een verwijzing naar hanengevechten en stierkampen. De president is ook van plan een mediaraad op te richten die discriminatie, buitensporig geweld of expliciete seks in de media moet helpen te voorkomen. Een wetsontwerp in die zin sneuvelde in 2009 in het parlement – de oppositie vond dat de persvrijheid erdoor werd bedreigd.

De tien vragen die Correa wil stellen, moeten nog worden goedgekeurd door het Grondwettelijk Hof.

Populair

De Ecuadoraanse president begon in januari 2007 te regeren en schreef in april van dat jaar al een referendum uit over de vorming van een grondwetgevende vergadering. Maar liefst 82 procent van de deelnemers gaf Correa zijn zin. Bij de verkiezingen van april 2009 kreeg Correa 52 procent van de stemmen. Hij heeft nu een mandaat dat tot 2013 duurt. In het parlement heeft de partij van de president echter maar 61 van de 130 zetels.

Volgens verschillende opiniepeilingen heeft Correa nu nog altijd tussen 55 en 73 procent van de Ecuadoranen achter zich. Experts geven hem dan ook een grote kans dat hij bij het komende referendum zijn slag thuis haalt.

Alle voorgangers van Correa sinds 1996 kwamen voortijdig ten val door volksopstanden. Daar is de economische crisis die het arme land halverwege de jaren negentig trof en nog altijd doorwerkt, niet vreemd aan.

Correa kan profiteren van de hogere olieprijzen die het land sinds 2008 weer meer financiële ademruimte geven. Bovendien communiceert hij heel goed en tracht hij nauw in contact te blijven met de bevolking. Elke zaterdag houdt hij vergaderingen in een of ander dorp, die dan worden uitgezonden op radio en tv. De Ecuadoraanse president maakt ook daarbuiten volop gebruik van het bereik dat de talrijke staatsmedia hem bieden.

Toch krijgt Correa ook tegenwind. De centrumrechtse politicus Carlos Vera, een voormalige televisiejournalist, zegt dat hij al 1,2 miljoen handtekeningen heeft verzameld onder een aanvraag om een referendum te organiseren over het presidentschap van Correa. Die mogelijkheid is in de grondwet voorzien als 15 procent van de kiesgerechtigden – 1,6 miljoen mensen – erom vraagt. Als Correa dat referendum verliest, moet hij voortijdig opstappen.

– – – – – – – –
Auteur: Gonzalo Ortiz

take down
the paywall
steun ons nu!