Tunesische bevolking geeft waarschuwing aan adres Arabische leiders: "Game over"
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Egypte, Soedan, Politieke crisis, Mauritanië, Voedselprijzen, Algerije, Tunesië, Zelfmoorden, Referendum Zuid-Soedan, Noord-Afrika, Zelfverbranding, Volksopstand -

Zelfverbranding als rebellie in Noord-Afrika

Het volksprotest in Tunesië begon precies een maand geleden, op 17 december, met de zelfmoord door zelfverbranding van een jonge hoogopgeleide werkloze man. Deze tragische wanhoopsdaad heeft de laatste dagen opvallend navolging gekregen in andere Noord-Afrikaanse landen. Slaat het ongenoegen tegen de levensomstandigheden en tegen het gebrek aan politieke openheid over?

maandag 17 januari 2011 20:35
Spread the love

De Maghreb en Noord-Afrika in het algemeen worden momenteel geplaagd door uitingen van diepgeworteld volksverzet. In navolging van Bouazizi Mohammed in Sidi Bouzid (Tunesië) hebben enkele mensen probeerd zelfmoord te plegen door zichzelf in brand te steken.

Eerst in Algerije, waar Mohcin Bouterfa (37), een werkloze en dakloze vader, zich op zaterdag 15 januari in brand stak voor het gemeentehuis van een stadje in de regio Tebessa, dicht bij de grens met Tunesië. Eerst werd gezegd dat hij overleden was aan zijn verwondingen, maar een bron die het ziekenhuis citeerde, ontkende dit op maandag.

De man ligt nog steeds op de afdeling intensieve zorg en is in heel kritieke toestand. Volgens de lokale bevolking wou hij met zijn wanhoopsdaad “zijn minachting tonen tegenover de gekozen vertegenwoordigers van onze provincie die zich niets aantrekken van de armoede van de bevolking”.

Algerijnse wanhoopsdaden

Nog in Algerije hebben drie andere soortgelijke pogingen plaatsgevonden in de afgelopen dagen. Woensdag kon een man nog op het nippertje gered worden van de vlammenzee door een medewerker van de onderprefectuur van Bordj Menaïel. Hij had net te horen gekregen dat hij niet in aanmerking kwam voor een sociale woning. Daarop zou hij zichzelf in brand hebben willen steken.

Volgens de onafhankelijke Algerijnse krant El Watan werd vrijdagavond een man van 27 jaar in een ziekenhuis binnengebracht met tweedegraadsbrandwonden. Ook hij zou zelfmoord hebben willen plegen. De reden voor zijn actie werd niet bekend gemaakt. En zondag is een andere Algerijnse werkloze gered door een politieman toen hij zichzelf met benzine overgoot voor het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst van de wilaya (provincie) Mostaganem.

Spanning neemt toe in Egypte

Maandagmorgen bereikte de zelfmoordgolf Egypte. In het centrum van Caïro, op het plein voor de Volksvergadering, het Egyptische parlement, stak Abdo Abdelmoneim zichzelf in brand. De vlammen werden snel gedoofd door een politieagent die net in de buurt was en de man werd met een ambulance naar een ziekenhuis afgevoerd, verklaarde een ooggetuige.

Hij zou zo hebben willen protesteren tegen het feit dat “hij geen bonnetjes had ontvangen om brood te kopen”, aldus een officiële mededeling van het Egyptische persbureau MENA.

In Egypte is het al een tijdje erg onrustig en neemt de politieke spanning toe naarmate de presidentsverkiezingen naderen. Koptische christenen, die ruim tien procent van de bevolking uitmaken, werden de voorbije weken het slachtoffer van diverse moordaanslagen. Algemeen wordt aangenomen dat het tijdperk-Moubarak stilaan ten einde loopt. Iedereen houdt Egypte nauwlettend in het oog, het land is de volkrijkste staat van de Arabische wereld en is van bijzonder strategisch belang in een woelige regio.

“Woede tegen regime”

Ook in het uiterste westen van de Arabische wereld, in Nouakchott aan de Atlantische Oceaan, de hoofdstad van Mauritanië, heeft zich maandagochtend een merkwaardige wanhoopsdaad voorgedaan. Yacoub Ould Dahoud, een volgens zijn familie ‘welstellende’ zakenman van 43, parkeerde zijn auto voor het gebouw van de senaat in de buurt van het presidentieel paleis. Daarop goot hij een brandbare vloeistof in zijn auto en stak zichzelf in brand.

Aan journalisten die hij enkele minuten eerder had verwittigd van zijn plannen, zou hij volgens het persbureau AFP hebben verklaard “dat hij handelde uit onvrede met de politieke situatie in Mauritanië en uit grote woede tegen het regime”.

Ondertussen in Soedan?

In Soedan is zondag het referendum afgelopen dat zal beslissen over de toekomst van het grootste land van Afrika. Een zeer grote meerderheid van de bevolking van het zuiden heeft aan het referendum over autonomie deelgenomen en de verwachting is dan ook dat er een meerderheid zal zijn vóór autonomie voor het zuiden. De uitslagen worden ten vroegste vanaf 7 februari verwacht.

De radicaal-islamitische oppositieleider in de hoofdstad Khartoem, Hassan al-Turabi (78), die wordt verdacht van banden met de rebellen in Darfour, heeft maandag zelfs gezegd dat er “waarschijnlijk een opstand in Noord-Soedan zal komen zoals die door het Tunesische volk is gevoerd”.

Behalve de op hande zijnde splitsing van het land, kampt Soedan momenteel met een op hol geslagen inflatie. Vooral de prijzen van basisvoedsel stijgen sterk, wat tot groot ongenoegen leidt onder de bevolking.

President Omar al-Bashir heeft bovendien verklaard dat het noorden de volledige staatsschuld op zich zal nemen bij een afsplitsing van het zuiden. “Dit land heeft al meer volksopstanden meegemaakt. Laat wat er in Tunesië is gebeurd een waarschuwing zijn voor alle machthebbers”, verklaarde Al-Turabi aan journalisten van Reuters.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!