Nieuws, België, Congo, 50 jaar onafhankelijkheid, Intal, Patrice Lumumba, 50 jaar Congo -

Mars voor de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba

Mars voor de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba
maandag 17 januari 2011 19:15

Op zondag 16 januari werd met een mars in de straten van Brussel de 50ste verjaardag van de moord op Patrice Lumumba herdacht. Lumumba speelde een belangrijke rol in de strijd voor de onafhankelijkheid van Congo en was de eerste democratisch verkozen premier van het jonge Congo.

In 1961 werd Lumumba geëxecuteerd in nooit volledig opgehelderde omstandigheden. Zijn lichaam is verdwenen. In 2002 gaf de Belgische overheid toe “onmiskenbare verantwoordelijkheid te hebben gehad in de gebeurtenissen die tot Lumumba’s dood hebben geleid”. De Amerikaanse veiligheidsdienst CIA zou Lumumba’s tegenstanders financieel hebben gesteund.

50 jaar later vragen de deelnemers aan de mars dat de omstandigheden van de moord worden opgehelderd en Lumumba wordt gerehabiliteerd.

take down
the paywall
steun ons nu!