Cultuur, Concerten, Free song -

Luisterpost: de week in muziek 17.01

Deze week gaan de sluizen van 2011 open. Er komen heel wat cd’s uit, waaronder die van The Decemberists, White Lies en Anna Calvi. Daarnaast signaleren we ook een reeks fijne downloads van onder meer Iron and Wine en verder stippen we een paar interessante concerten aan.

maandag 17 januari 2011 09:41
Spread the love

Boeken

Toen Thé Lau een hele tijd terug een boek had geschreven en het ook had uitgebracht, vroegen we hem wat het verschil tussen de muziekindustrie en het boekvak is, De voorman van The Scene antwoordde  zonder aarzelen dat ze in het tweede vak kunnen lezen en schrijven. Binnenkort is er weer een muzikant die een boek uitbrengt. De Schot James Yorkston maakte een aantal van de mooiste folkplaten van het voorbije decennium. We denken maar aan ‘Moving Up Country’ en ‘When The Haar Rolls In’. De zanger brengt op 3 februari ‘It’s Lovely To Be Here – The Touring Diaries of A Scottish Gent’ uit. Een grappig verslag zonder opsmuk van het leven on the road. Voor het boek gaat de man –natuurlijk – op toernee, waarbij hij voorleespassages afwisselt met songs.

En nu we het toch over boeken hebben, het excellente gezelschap British Sea Power heeft net de hier reeds besproken knappe plaat ‘Walhalla Dancehall’ uit en paart er een tournee langs diverse Britse bibliotheken aan. 

Nieuwe cd’s deze week

Eén release steekt met kop en schouders boven de rest uit en dat is de nieuwste cd van het Amerikaanse gezelschap The Decemberists. ‘The King Is Dead’ heet de plaat en u leest er meer over hier dinsdag.

Het is niet de enige Amerikaanse cd die de aandacht vraagt. Ook zeer interessant zijn onder meer het debuut van Tennis (‘Cape Dory’), ‘The Unfazed’ van Dolorean (de alt. rockband, niet het Spaanse Delorean), het titelloze debuut van Anna Calvi ‘Under Streetlight Glow’ van Heidi Spencer & The Rare Birds. Aan het Britse front gaat alle aandacht naar ‘Ritual’ van White Lies en ‘All Through The Night’ van The Sand Band.

Verder zijn er ook releases van Robyn , Bruno Mars, Wanda Jackson, om maar aan te geven dat de winterslaap voorbij is.

Downloads

De nieuwste van Iron and Wine verschijnt volgende maand en we raadden u vorige week al een live-video van de hele plaat aan. Nu zijn er ook een drietal songs ervan opgenomen in een Daytrotter-sessie, op de onvolprezen site met gratis sessies van voornamelijk Amerikaanse alternatieve bands en artiesten. 

Planet Earth (met onder meer Noah and The Whale-connecties) geeft dezer dagen de ‘Bristol and Back’-EP weg.

Wie het liever Frans en dansbaar houdt, moet zich vooral niet euh… generen om ‘Safari Disco Club’ van Yelle binnen te halen van hun soundcloudpagina.

De gratis compilatie ‘Flakes’ met voornamelijk experimentele elektronische muziek  van onder anderen MiaMia, Julien Mier, Gluid, Marcus Fjellström en Coen Oscar Polack, vind je dan weer hier

De lui van de Insound-webwinkel geven elke maand een gratis ‘mixtape’ weg waarop één week lang songs van nieuwe platen te vinden zijn. Snel zijn om onder meer nieuwe liedjes van J Mascis (Dinoasaur Jr), Josh T. Pearson (Lift to Experience), Mogwai en Telekinesis te grabbelen. 

Onze eerste stappen op het downloadfront kwamen er indertijd dankzij de Epitonic-website die gratis legale downloads van in de vroege jaren ‘2000 weggaf. Nu is de site terug en elke dag doen ze weer hetzelfde. Abonneren kan onder meer via twitter. Wie dat liever niet alle dagen doet, kan de hele weekoogst op vrijdag ook in één zwik binnenhalen.

Live

Wie liever niet binnen blijft deze week om al die muziek te beluisteren, die kan natuurlijk steeds een concertje meepakken. We denken aan La Civa Gantiva (gratis in de VK), de concerten van Hannelore Bedert, Mauroworld en Laetitia Sadier. Allemaal terug te vinden in onze concertkalender.

take down
the paywall
steun ons nu!