Nieuws, Cultuur, België, Wallonië, Franstalig België -

Kunnen subsidies ooit op tijd komen?

Subsidies veel te laat ontvangen, ontzettend veel verenigingen, organisaties en bewegingen in Vlaanderen zijn daar maar al te goed mee vertrouwd. Toch kan het beter, alvast in Franstalig België hebben ze er een oplossing voor.

maandag 17 januari 2011 17:54
Spread the love

Elk jaar is het hetzelfde liedje voor tal van verenigingen. Ze hebben recht op subsidies maar die komen altijd vele maanden te laat. De uitgaven stoppen natuurlijk niet, en dus moeten ze op zoek naar overgangskredieten. Dat kost tijd, energie én geld. Kredietinstellingen zien deze jaarlijkse klanten immers graag komen, want ze verdienen er goed aan. En er is het onderpand van subsidies dat deze kredieten verzekert, ze lopen er dus geen risico’s mee.

De beste oplossing is natuurlijk dat een ernstige overheid haar subsidies op tijd betaalt. Daar kan al wie recht heeft op subsidies voorlopig nog niet eens van dromen.

In Franstalig België slagen ze er evenmin in om subsidies op tijd te betalen. Maar de politici slagen er daar wel in om een mechanisme op touw te zetten dat het geld voorschiet, het zogenaamde ‘Fonds d’avances des subsides’.

Dit jaar kregen 219 culturele organisaties al bijna 52 miljoen euro voorgeschoten uit dat fonds. Theaters, orkesten, culturele centra, kunstcentra, danscompagnies uit Franstalig België kunnen zich dus allemaal toeleggen op hun roeping in plaats van banken te moeten aflopen op zoek naar dure leningen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!