Het personeel kwam ook al in 2008 op straat (foto Pierre Degroote)
Verslag, Nieuws, Samenleving, België -

Instellingen van Broeders van Liefde staken tegen personeelstekort

Dinsdag wordt er gestaakt in de instellingen van de Broeders van Liefde die instaan voor de opvang van minderjarigen. In de sector van de gehandicaptenzorg zijn er 2200 voltijdse jobs tekort. In 2009 beloofde de toenmalige minister van Welzijn Steven Vanackere 500 bijkomende banen. Daar is niets van in huis gekomen, klinkt het bij de vakbond LBC-NVK. Er wordt voortaan elke maand een dag gestaakt.

maandag 17 januari 2011 19:50
Spread the love

“Na alle loze beloftes is de staking ons allerlaatste redmiddel”, zegt Stef Doise van de christelijke bediendecentrale LBC-NVK.

In 1983 werd de wettelijk voorziene personeelsomkadering door de toenmalige minister bevroren. Sindsdien raakten de instellingen helemaal vol en werd de problematiek van de doelgroepen een stuk complexer, maar kwam er geen extra personeel bij, klinkt het bij de vakbond.

“Als we het personeelskader in de gehandicaptenzorg volledig invullen, moeten er 2200 voltijdse banen bijkomen. In 2009 beloofde de toenmalige minister Vanackere 500 extra jobs. Zo zouden de instellingen aan de gemiddelde bezetting in de sector, namelijk iets meer dan 87 procent. Van die beloftes kwam zo goed als niets in huis”, zegt Stef Doise van LBC-NVK.

Volgens Doise worden de werkomstandigheden stilaan onhoudbaar. “Er is veel agressie. Soms moeten werknemers die al meer dan 300 overuren hebben staan, inspringen voor een collega die ziek is. Zo kan het echt niet meer verder”, aldus Doise.

Enkele maanden geleden raakte een opvoedster in de gesloten jeugdinstelling van Ruiselede zwaar gewond door een messteek. “Conclusie was toen dat dergelijke bewoner niet thuishoorde in Ruiselede, maar naar een instelling als die van de Broeders van Liefde moest. Alleen moeten die instellingen het met nog minder personeel doen. De werknemers van de instelling uit Sint-Idesbald schreven toen een schrijnende open brief naar minister van Welzijn Jo Vandeurzen”, zegt Doise.

Ultiem overleg met de minister leverde vrijdagavond niets op. De minister wou voorlopig niet verder gaan dan en 80-tal nieuwe banen. De vijf instellingen van de Broeders van Liefde gaan daarom voortaan elke maand één dag staken. Er komen ook nog verrassingsacties en mogelijk stakingen in andere instellingen.

“De stakingsbereidheid is zeer groot. De politie moest al heel wat personeelsleden opvorderen om toch maar aan een minimumbezetting te komen”, zegt Stef Doise. “We hebben ook een brief geschreven naar de ouders en kregen daar heel veel positieve reacties op. Er is heel veel begrip voor de staking.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!