Het winnende ontwerp bestaat uit groepjes van huizen die op verhogingen zijn gebouwd. De vloeren, muren en daken bestaan uit duurzame materialen als bamboe. Alle regen die op de daken valt, wordt naar opslagtanks geleid. Beschutte tuintjes tussen de huizen zorgen ervoor dat er altijd iets te eten is, zelfs als het noodweer toeslaat.
Modeldorp
Het stadsbestuur van Quezon-stad, de grootste stad van het land, heeft beloofd een modeldorp voor vijfhonderd gezinnen te bouwen volgens de plannen van het winnende ontwerp. Dat zal gebeuren met de financiële steun van de Filipijnse brouwerij San Miguel, de sponsor van het evenement. “We hopen zo snel mogelijk te beginnen. We geven daarbij prioriteit aan de armen, die het meest kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering”, zegt Herbert Bautista, de burgemeester van Quezon-stad.
De internationale jury loofde de duurzaamheid van het ontwerp en het feit dat het betaalbaar is en eenvoudig in de praktijk om te zetten. “De ideeën zijn erg makkelijk uit te voeren, maar tegelijk is het een aanpak die met alles rekening houdt”, zegt Maleisische architect Eleena Jamil, een van de juryleden. “Het gaat uit van de manier waarom mensen in een gemeenschap met elkaar omgaan en hoe ze zelf hun eten kunnen produceren.”
Drijvende huizen
Design Against the Elements (“Ontwerpen tegen de elementen”) leverde 119 inzendingen op van architecten en architectuurstudenten uit dertig landen. Bij de ontwerpen van studenten ging de eerste prijs naar de Vietnamees Dao Thanh Hai. Die bedacht drijvende huizen uit bamboe en hout die zijn opgehangen in een stormbestendig harnas uit beton, zandzakken en balken uit gerecycleerde kuststof. Bij overstromingen gaat de kern van het huis gewoon omhoog, terwijl het geheel wel stevig verankerd blijft.
Andere inzenders stellen groendaken en minituintjes voor waar stedelingen groenten kunnen telen. Filtersystemen kunnen helpen meer drinkwater te winnen uit regenwater en afvalwater. Alle inzendingen zullen worden gebundeld en kunnen dan geraadpleegd worden door geïnteresseerden van over de hele wereld.
Gevarenzone
De Filipijnen moeten dringend anders gaan bouwen met het oog op de klimaatverandering. Volgens de organisatoren van de wedstrijd leeft meer dan 40 procent van de Filippijnen in krottenwijken die vrijwel geen bescherming bieden tegen klimaatrampen. Alleen al in Quezon, de grootste stad van de agglomeratie Manilla, leven bijna 27.000 gezinnen in gevarenzones. Armen bouwen huisjes aan de rand van rivieren en kanalen, onder hoogspanningsleidingen, langs treinsporen en op oude stortplaatsen.
De Filipijnen horen tot de tien landen die wereldwijd al de grootste schade hebben geleden door zwaar weer dat met de klimaatverandering samenhangt. De tyfoon Ketsana richtte in september 2009 voor 180 miljoen euro schade aan. Elk jaar vegen er gemiddeld twintig orkanen over de archipel, en die worden sterker. Er komen ook meer droogteperiodes voor. De stijging van de zeespiegel is een ander probleem dat een groot deel van de inwoners van de zevenduizend eilanden van de archipel bedreigt.
– – – – – – – –
Auteur: Kara Santos